5 tipov ako efektívne vykurovať

10. November 2015 v kategórii Kúrenie    Zdravý vzduch    Autor: Martin
  

Snaha ušetriť je pre vykurovaciu sezónu v slovenských domácnostiach typická. Množstvo ľudí však netuší, čo treba zmeniť, aby náklady na kúrenie klesli a prehnane nezaťažovali rodinný rozpočet. Ako vykurovať efektívne? Ako zabezpečiť správne vykúrenú miestnosť, a zároveň popritom ušetriť? Skúste sa inšpirovať našimi tipmi.

1. Zvážte, čo je pre vás vhodné

Základom úspechu je výber vhodného vykurovacieho systému. Rovnakú dôležitosť má aj následná voľba konkrétneho vykurovacieho zariadenia. Pri elektrickom vykurovaní je vhodné prispôsobiť typ vykurovacieho telesa veľkosti a obsadenosti priestoru. Ľahšie tak zistíte, či je pre vás elektrické kúrenie vhodnejšie ako hlavná alebo doplnková vykurovacia sústava. Potom si už môžete vybrať model s takým výkonom, aký potrebujete. Iný vykurovací panel využijete v byte pri každodennom používaní a iný v chate, ktorú navštevujete len príležitostne.

elektrické radiátory

2. Účinne regulujte spotrebu

Prevádzkové náklady na kúrenie môžete značne ušetriť, ak si zvolíte účinnú techniku regulácie spotreby. Napr. elektrické radiátory Gabarrón dokážu vykurovať až o 30 % efektívnejšie vďaka modernej technológii, ktorá zabezpečuje regulovanú spotrebu tepla. Predný kryt elektrických radiátorov vyžaruje viac tepla ako zadný kryt, čím sa spoľahlivo znižujú tepelné straty.

Ak odchádzate ráno do práce alebo opúšťate byt na celý víkend, z hľadiska šetrenia sa zdá byť výhodné radiátory úplne vypnúť. V tomto prípade je to však naopak. Určite by ste mali znížiť výkon radiátorov, ale vypínať sa ich neoplatí. Po vašom návrate a opätovnom zapnutí radiátorov bude treba na vyhriatie miestností viac času a väčší výkon. Spotrebujete tak viac energie a v konečnom dôsledku neušetríte prakticky vôbec.

3. S izbovou teplotou to nepreháňajte

V zime sa radi vraciame z chladných ulíc do vyhriateho domova. S teplotou v byte by ste to však určite nemali preháňať. Dajte si pozor na prekúrené miestnosti a pravidelne kontrolujte izbovú teplotu. Mala by sa pohybovať v rozmedzí 20 – 22 °C. Ak teplotu v byte znížite, ste na najlepšej ceste niečo ušetriť. Samozrejme, nemalo by sa to diať na úkor vašej domácej pohody. Zdravotné problémy si môžete privodiť rovnako pri studenom vzduchu, ale aj pri udržiavaní nadmerného tepla. Preto sa pokúste nájsť zlatú strednú cestu.

Taktiež môžete porozmýšľať, ktoré miestnosti nepotrebujú vo vybraných častiach dňa nadmerný prísun tepla. Príkladom je noc: optimálna teplota na príjemný spánok je 18 °C. Ak z celého dňa odrátame hodiny strávené spánkom a pobytom v práci, neostane nám ani polovica. Priestoru na efektívnu reguláciu spotreby energie je teda dostatok.

elektrické vykurovanie

4. Nepodceňujte význam vetrania

Vetranie je mimoriadne dôležitou súčasťou vykurovania a platí to hlavne v zimnom období. Súvisí to aj s masívnym nástupom plastových okien, ktoré prepúšťajú minimum vzduchu a v kombinácii s nesprávnym alebo nedostatočným vetraním spôsobujú zvýšenú vlhkosť. A od tej je potom už len krôčik k tvorbe zdraviu škodlivých baktérií a plesní.

Pred vetraním znížte výkon radiátorov a okno otvorte dokorán. Nechajte chladný vzduch niekoľko minút prúdiť do izby a pokiaľ je to možné, miestnosť opustite, aby ste zbytočne nedráždili svoje dýchacie cesty. Po zavretí okna nastavte požadovanú teplotu. Tento jednoduchý proces zopakujte minimálne dvakrát až trikrát denne.

5. Nebráňte rovnomernému šíreniu tepla

Medzi najdôležitejšie črty efektívneho vykurovacieho systému patrí schopnosť účinne rozložiť teplo v miestnosti. Výborné akumulačné vlastnosti majú elektrické konvektory. Okrem toho obsahujú zabudovaný termostat, ktorý po dosiahnutí vami zvolenej teploty automaticky spustí úsporný režim a začne udržiavať nahromadené teplo v izbe.

Efektívnejšej dodávke tepla do miestnosti môžete napomôcť vhodnou úpravou interiéru. V bezprostrednej blízkosti radiátora by sa nemal nachádzať nábytok, ktorý svojimi rozmermi bráni šíreniu tepla. Z rovnakého dôvodu sa neodporúča zakrývať radiátor závesmi či záclonami.

elektrický konvektor

Aké techniky regulácie vykurovacieho systému používate? Pridajte vlastné tipy na efektívne vykurovanie do diskusie pod článkom.

2 Responses to 5 tipov ako efektívne vykurovať

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *