Ako funguje klimatizácia?

17. August 2012 v kategórii Klimatizácie    Autor: wordpress_dk
  

V našom prvom blogu Vám prinášame jednoduché vysvetlenie ako vlastne klimatizácia pracuje.

Komfortnosť bývania je pojem, ktorý si každý vysvetlí po svojom – niekto ho chápe ako útulne zariadený byt v centre mesta, iný si pod tým predstaví malý rodinný dom na predmestí a náročnejším sa vybaví  domácnosť s najkvalitnejšími spotrebičmi, ktoré zjednoduchšia každodenný život. Akokoľvek si komfort svojho bývania predstavujete netreba zabúdať na to, že byt alebo dom je miesto, kde síce netrávite najviac času z dňa, ale o to viac sa v ňom potrebujete cítiť príjemne. To či sa cítite komfortne je v značnej miere ovplyvnené aj tým, akú teplotu máte v jednotlivých miestnostiach u Vás doma.

V otázke teploty v domácnosti máme všetci jasno – v zime chceme mať teplo a v lete očakávame od domova chladný únik pred letnými horúčavami. Pre zimné obdobie je bežné si zaobstarať radiátor alebo ohrievač. Riešenie pre druhý prípad je tiež jednoduché – klimatizácia.

Časy, kedy sme chladenie priestoru klimatizáciou mali možnosť cítiť iba v obchode, reštaurácií alebo na pracovisku sú už našťastie za nami. Príjemné ochladenie už nie je žiadnym problémom ani pre bežných spotrebiteľov a klimatizácia sa stáva súčasťou našich domácnosti. Ľudia postupne prichádzajú na jej výhody a jej prijateľná cenová hladina z nej robí dostupný spotrebič do každého bytu či domu. Moderné klimatizačné zariadenia zvládnu okrem chladenia aj:

  • čistenie vzduchu a osviežovanie vzduchu,
  • odvlhčovanie,
  • vetranie miestnosti,
  • zabraňujú tvorbe škodlivín,
  • najmodernejšie aj kúrenie.

Ak aj vy rozmýšľate nad kúpou klimatizácie je dobre vedieť ako toto zariadenie pracuje a aké procesy v ňom prebiehajú počas prevádzky. V nasledovnom texte Vám preto priblížime fungovanie klimatizačnej jednotky, aby ste si vedeli predstaviť  čo všetko klasická klimatizácia zvládne.

Keď sa povie klimatizácia mnohí si predstavia len jej vnútornú jednotku – teda jednotku zavesenú na stene interiéru. Pri kúpe klimatizácie treba myslieť na to, že ku každej vnútornej jednotke patrí aj vonkajšia jednotka – táto kombinácia sa nazýva tzv. split.  Ďalšou alternatívou je multisplit, kedy je na jednu vonkajšiu jednotku pripojených viac vnútorných jednotiek. V niektorých prípadoch sa môžete stretnúť aj s klimatizáciou bez vonkajšej jednotky – vtedy hovoríme o kompaktnej klimatizácií.

Klimatizácia v podstate pracuje na rovnakom princípe ako chladiace zariadenia (napr. chladničky). Proces klimatizácie je založený na princípe výmeny a odovzdávania energie z jedného miesta na druhé. Jednoducho povedané, keď miestnosť chladíme odčerpávame z nej teplo.

Základom pre fungovanie split klimatizácie je vnútorná a vonkajšia jednotka a medené potrubie medzi nimi.

 

1. Vnútorná jednotka odsáva teplý vzduch z vašej obývačky, spálne alebo inej miestnosti prostredníctvom ventilátora. Ventilátor je umiestnený na výparníku a ten pracuje ako výmenník tepla- odoberá teplo zo vzduchu, ktorý si odobral ventilátor z miestnosti.

 

2. V medenom potrubí prúdi kvapalina – chladivo, ktoré tým, že odoberie teplo zo vzduchu sa oteplí a vo výparníku sa vyparí. V plynnej podobe tak prechádza do vonkajšej jednotky cez potrubie.

3. Vo vonkajšej jednotke je chladivo vo forme plynu stlačené kompresorom. Zvýšením tlaku chladivo kondenzuje a mení sa na kvapalinu. Chladivo vo forme kvapaliny sa znovu ochladí tým, že odovzdá teplo vonkajšiemu vzduchu.Vonkajšia jednotka produkuje teplo, preto nemôže byť umiestnená v uzavretých a nevetraných priestoroch.

4. Tlak chladiva vo vnútornej jednotke sa opäť zníži na úroveň, ktorá je potrebná na to, aby mohlo dôjsť k jeho vypareniu a odoberaniu tepla z vnútorného vzduchu.

5. Z vnútornej jednotky je nutné zaistiť odvod skondenzovanej vody, pretože vzduch prúdiaci cez výparník vnútornej jednotky obsahuje určité percento vlhkosti, ktorá sa pri ochladení vzduchu skondenzuje.

Kompaktné klimatizácie majú od klimatizácií typu split trochu odlišný spôsob fungovania – disponujú ohybnou hadicou, ktorá je zvyčajne vyvedená von cez okno ( pri mobilných klimatizáciách), cez otvor v stene alebo je klimatizácia nainštalovaná pevne do okna. V prípade poslednej možnosti je vnútorná jednotka s výparníkom umiestnená v miestnosti a vonkajšia jednotka s kondenzátorom je vysunutá do vonkajšieho priestoru. Vonkajší aj vnútorný ventilátor je poháňaný tým istým motorom.

Keď už viete ako klimatizácia pracuje je dôležité, aby ste dodržiavali niektoré nepísané pravidlá , aby mala priaznivý dopad na klímu v domácnosti a na vaše zdravie:

„Vetrať !“ Pred zapnutím klimatizácie by sme mali miestnosť vyvetrať.

„6 °C teplotný rozdiel“ To že máte doma klimatizáciu ešte neznamená, že je vhodné nastaviť teplotu na 20 °C, keď teplomer na okne ukazuje 34 °C.  Teplota v interiéri by sa nemala odlišovať o viac ako 6-7 °C. Pri vyšších rozdieloch zaťažujete organizmus a riskujete prechladnutie alebo iné „choroby z klimatizácií“

„Vyhýbať sa prúdiacemu vzduchu“ Neseďte ani sa dlhšie nezdržiavate v dráhe vzduchu, ktorý prúdi z ventilátora klimatizácie. Výstupná teplota chladiaceho vzduchu vychádzajúceho zo zariadenia je okolo 15 °C, v prípade, že chceme mať v miestnosti teplotu 22 až 25 °C.  Takýto chladný vzduch môže so pri strete s pokožkou spôsobiť stuhnutie šije, bolesti krížov, natrhnutie svalov  – tie prípady sú typické pre ľudí pracujúcich v miestnosti s klimatizáciou.

„Nemeňte často teplotu“ Pre organizmus sú časté výkyvy teplôt nevhodné, hlavné pre starších ľudí a ľudí s nadváhou.

Nezabúdajte na to, že moderné klimatizácie neslúžia už len na chladenie, ale vedia Vám efektívne vykúriť domácnosť v zimnom období, ale tomu sa budeme venovať v inom blogu.

3 Responses to Ako funguje klimatizácia?

  1. Pingback: Aktuálna téma – vykurovanie klimatizáciou | Blog dobraklima.sk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *