Čo musíte vedieť, aby ste si vybrali správny ventilátor?

19. November 2016 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: Martin
  

 

Neorientujete sa na trhu s ventilátormi? Nič výnimočné. Je ich naozaj veľa a vybrať si ten správny nemusí byť jednoduché. Ale len na prvý pohľad.

Stačí poznať základné využitie, benefity a funkcie jednotlivých druhov. A výber sa vám hneď zúži.

Ventilátory sú užitočnou pomôckou v domácnosti aj na pracovisku. Ale iba vtedy, keď ich používate správne. A presne viete, ako najlepšie zužitkovať ich vlastnosti.

Čo sa v článku dozviete?

  • aké druhy ventilátorov existujú
  • ktoré funkcie by v nich nemali chýbať
  • na čo sa sústrediť pri ich výbere

Ventilátor

8 druhov ventilátorov, ktoré potrebujete poznať

Hlavnou funkciou ventilátora je vetranie priestoru. A udržiavanie správnej vlhkosti v interiéri.

Vlhkosť zvyšujeme pri väčšine domácich prác. Pri praní, sušení bielizne, varení či umývaní riadu. Ak práve oddychujeme, na zvýšenie vlhkosti postačí aj naše dýchanie. A tomu sa len ťažko vyhneme. 🙂

Čo robiť, aby nám vysoká vlhkosť nekomplikovala život? Ako sa vyhnúť plesnivým stenám a alergickým reakciám?

Riešením je práve spomínané vetranie. Nejde len o krátkodobé otváranie okien. Naším cieľom je priviesť do miestnosti čerstvý vzduch. A zároveň zbaviť sa toho znečisteného. Pomôže nám s tým ventilátor.

Pozri druhy ventilátorov

Stolný ventilátor

Existuje niekoľko druhov ventilátorov a všetky majú svoj účel. Aké sú vaše možnosti?

Myslíte si, že vetracie zariadenie nemôže pôsobiť esteticky a elegantne? Omyl. Dizajnové ventilátory skrášlia vašu domácnosť aj kanceláriu. Perfektne zapadnú do každého interiéru. Sú nielen funkčné a tiché, ale aj dobre vyzerajú.

Bytové kúpeľne majú okno len málokedy. A preto zápasia s nahromadenou vlhkosťou. Kúpeľňu ľahko odvetráte ventilátorom a odvrátite tak hrozbu plesní. Tým sa darí pri vlhkosti nad 60 %. Do kúpeľne si vyberte ventilátor s vysokým výkonom a tichou prevádzkou.

Vetranie toaliet často podceňujeme. Ani na WC nám väčšinou nepomôže okno. Toaletné ventilátory sú mimoriadne tiché a ich prednosťou je časový dobeh. Vďaka tejto funkcii ventilátor pracuje, aj keď opustíte miestnosť. Vypne sa sám po čase, ktorý nastavíte.

Tieto zariadenia zabudujete priamo do steny. Fungujú ako prívodné a odsávacie ventilátory. Využijete ich v bytoch, domoch, reštauráciách či obchodoch. Okrem steny ich môžete umiestniť aj na strop alebo do okna.

Čo potrebujete, aby ste v práci podali kvalitný výkon? Čistý a čerstvý vzduch. Pracujete v kancelárii? Stropný ventilátor vám osvieži vzduch v miestnosti. Ovzdušie zlepší aj v konferenčných a spoločenských priestoroch, kaviarňach či čakárňach.

Stolný ventilátor je skladný a nezaberie veľa miesta. Je veľmi praktický a spríjemní vám nielen pracovnú dobu, ale aj varenie a pečenie. Šikovne rozprúdi horúci vzduch a rýchlo vás schladí. Ideálny doplnok pracovného alebo kuchynského stola.

Axiálne ventilátory sú vhodné na krátke montážne vzdialenosti (do 4 metrov). Využijete ich v kúpeľni, šatni či na toaletách. Slúžia na priamy výfuk vzduchu cez stenu alebo okno. Niektoré môžete namontovať aj do potrubia. Ich výhodou je nízky statický tlak.

Radiálne ventilátory sú vhodné na dlhšie montážne vzdialenosti (nad 4 metre). Napájajú sa do potrubia. Efektívne ich využijete, ak potrebujete neprestajne vetrať malé či väčšie miestnosti. Majú vyšší statický tlak.

Príklady radiálnych ventilátorov

Dizajnový ventilátor

Ktoré funkcie sú najviac užitočné?

Ventilátory od seba odlíšite podľa ich funkcií. Čím viac užitočných funkcií obsahujú, tým ľahšie si viete prispôsobiť ich využitie.

Na čo funkcie slúžia?

  • Časový dobeh

Vďaka časovému dobehu budete vetrať tak dlho, ako sami chcete. Nastavíte si dobu vetrania a spustíte ventilátor. Po uplynutí času sa sám vypne. Túto funkciu veľmi efektívne využijete, keď chcete vyvetrať kúpeľňu po sprchovaní či WC. Časový dobeh môžete zapojiť aj do svetelného okruhu v miestnosti. Ventilátor sa spustí, keď vypnete svetlo.

  • Čidlo vlhkosti

Tento snímač sleduje vlhkosť v miestnosti. Vy si nastavíte percento vlhkosti, pri ktorom sa ventilátor automaticky spustí. Pohodlne tak ustrážite vlhkosť v miestnostiach a zabránite riziku plesní a zdravotných problémov. Ventilátor s čidlom vlhkosti sa hodí hlavne do kúpeľne, kuchyne a spálne.

  • Spätná klapka

Spätná klapka slúži na to, aby sa nepríjemné pachy nevracali naspäť do vzduchu. Vďaka tejto funkcii ostane vzduch svieži a čistý. Znečistené ovzdušie prúdi do potrubia a pocit ľahkého dýchania vám už nepokazí.

  • Ťahový spínač

Ťahový spínač vám umožní zapnúť a vypnúť ventilátor jednoduchým potiahnutím šnúrky. Zariadenie tak môžete spustiť kedykoľvek. Nemusíte čakať na nahromadenie vlhkosti. A môžete ho vypnúť ihneď. Nie až po uplynutí časového dobehu.

Len málo ventilátorov sa môže pýšiť všetkými týmito funkciami. Dobrou správou však je, že si jednotlivé doplnky môžete zabezpečiť vo forme príslušenstva. A poskladať si ventilátor podľa vlastných predstáv. Získate tak pridanú hodnotu, vďaka ktorej bude váš ventilátor výkonnejší.

Koľko stojí ventilátor so všetkými funkciami?

Kúpeľňový ventilátor

Zopár konkrétnych rád na záver

Pri výbere a používaní ventilátora vám pomôžu aj tieto praktické rady:

  • Nepodceňujte dizajn. Moderné ventilátory by mali vyzerať ako prirodzený doplnok interiéru.
  • Ventilátory treba efektívne umiestniť, aby ste zabránili vzniku plesní. V kúpeľni sa plesne môžu ukrývať za zrkadlom, skrinkou alebo vo vani. Nasmerujte prúdenie vzduchu tak, aby nevynechalo tieto miesta.
  • Efektívne umiestnenie a výkon ventilátora závisia od mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú vlhkosť a kvalitu vzduchu. Berte do úvahy typ priestoru, spôsob vetrania (kombinácia s klasickým vetraním oknami) či počet ľudí, ktorí sa v miestnosti pohybujú. V reštaurácii a čakárni ľudia nadýchajú viac, ako v domácej kuchyni.
  • Staršie ventilátory vedia byť poriadne hlučné. Preto si vyberte tiché zariadenie.
  • Snímač vlhkosti nastavte aj podľa ročného obdobia a počasia v lokalite, kde bývate.

Ventilátor do kúpeľne

Vetráte pomocou ventilátora doma či v práci? Podeľte sa o svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

One Response to Čo musíte vedieť, aby ste si vybrali správny ventilátor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *