Zdravé a šetrné kúrenie

22. January 2013 v kategórii Kúrenie    Zdravý vzduch    Autor: maja
  

Kúrenie nie je len o tom zapnúť radiátor na začiatku zimy a tri mesiace sa tešiť z tepla. Ale tiež netvrdíme, že je to nejaká špeciálna veda. Kúrenie patrí vo väčšine domácnosti k najväčším výdavkom a určite stojí za zváženie, ako čo najúspornejšie pristupovať k tejto problematike. Správne kúrenie vám môže ušetriť nejaké tie peniažky a tiež vaše zdravie.

Je zrejme, že šetriť nebudete tak, že vypnete radiátory a rodina bude chodiť v troch svetroch a otepľovačkách. Predsa len, mať optimálnu teplotu je pre človeka jeden zo základných predpokladov, aby sa doma cítil pohodlne (a tri svetre k tomu isto nepomôžu). Možno by ste sa čudovali, no dosiahnuť úspory je možné už len pri znížení teploty o 1°C. Môžete tak ušetriť 5 až 10 % nákladov na energiu. Takže, ak si znížite teplotu z 23°C na 22°C hneď ušetríte nejaké to euro.

Ak chcete mať kúrenie pod kontrolou nainštalujte si na radiátory termoregulátory tepla. Je to automatický nástroj na zachovanie vopred nastavenej teploty, nastavte si, akú teplotu chcete a ostatné nechajte na ňom. Teplota v domácnosti sa vám tak nemusí vyšplhať do závratných hodnôt a následne závratných nedoplatkov za kúrenie.

Tiež treba brať do úvahy obdobie, kedy nie je potrebné miestnosti vykurovať. Vtedy môžete teplotu na radiátoroch znížiť. Príkladom je noc, okrem toho, že ušetríte energiu, poďakuje sa vám aj váš organizmus, pretože je zdravšie spať pri nižších teplotách (už naše staré mamy nás učili spávať v teplých páperových perinách namiesto „vypeckovania“ radiátorov). Odporúčaná teplota v spálni je príjemných 18°C. Odporúčané teploty pre ostatné miestnosti:

Obývačka 20-22 °C
Spálňa 18°C
Kúpeľňa 20-23 °C
Detská izba pre bábätko 18-20°C (v zime o 1-2°C viac)

Ušetriť môžete aj vtedy, keď pri odchode z bytu na dlhší čas znížite teplotu o niekoľko stupňov. Nikdy však nevypínajte kúrenie úplne – pri príchode domov vás bude čakať nepríjemne vychladený byt a rozbeh a opätovné vykúrenie zbytočne zvýši spotrebu.

Kúrenie a zdravie

Vonku vládne zima, sneh a mrazy a vy sa po ceste domov z práce tešíte na teplučkú obývačku. Pozor však na to, aby ste to s tou teplotou v miestnosti neprehnali. Prílišné teplo rovnako ako aj chlad môže byť spúšťačom chorôb. Suchý vzduch spôsobený vysokými teplotami môže vyvolať:

  • vysušenú sliznicu,
  • problémy s dýchacími cestami,
  • popraskané pery,
  • suchú pokožku,
  • kašeľ.

Vlhkosť vzduchu v prekúrených  miestnostiach môže klesnúť až na 20%. Pričom optimálne hodnoty sú nikde medzi 40 -50%. Riešenie tohto problému je v zadovážení si zvlhčovača vzduchu.

Dá sa povedať, že teplota v miestnosti nad 20°C je z dlhodobého horizontu zdraviu neprospešná. Platí to hlavne pre ľudí, ktorí žijú v miernom podnebí (teda aj pre nás). Praktický príklad: obed, ktorý počas pracovného dňa skonzumujete vám slúži ako zdroj energie, pretože sa spaľuje, čím sa tvorí teplo. V kancelárií teda nepotrebujeme vysoké teploty, aby vám bolo teplo. Optimálna, nie zvýšená teplota aktivizuje látkovú výmenu, čím sme „zobudenejší“ a udržujeme telo vo výkonnejšej forme.

Ostaňme ešte pri našom tele. Je všeobecne známe, že ľudský organizmus nemá rád prechody z tepla do zimy a naopak. Dlhé pobyty vo vyhriatych miestnostiach, príliš teplé oblečenie pri krátkom zdržaní sa vonku patrí k najväčším chybám, ktoré ľudia v zime robia. Veľa ľudí je otužilejších práve v lete než v zime, pretože v letnom oblečení dokážeme zniesť aj chladnejšie teploty a nebežíme sa domov rýchlo obliecť. Ľudia sú tak omnoho náchylnejší na prechladnutie v zime ako v lete. Jednoducho – prílišné rozdiely v teplotách dávajú nášmu telu poriadne zabrať. Snažte sa tomu vyhnúť aspoň znížením teploty v miestnostiach, aby ste pri odchode z domu či z práce nedostali teplotný šok.

Vetranie

Vetranie je proces, ktorý ostáva pri kúrení v nechcenom ústraní. Vetranie je v dnešnej dobe plastových okien dôležitou témou. V časoch, keď staré okná prepúšťali viac vzduchu ako bolo potrebné pre odvod vlhkosti z bytu, bolo vetranie, s nadhľadom povedané, bezvýznamná téma. Plastové okná majú vysoké tesniace účinky a ľudská činnosť ako sprchovanie, varenie alebo umývanie riadu spôsobuje hromadenie vlhkosti, ktorá môže kondenzovať na oknách alebo vytvárať pleseň.

Zachrániť vás aj vašu domácnosť môže pravidelné a intenzívne vetranie. Nie je to nič otravné, stačí otvoriť okno na 5-10 minút a podľa toho ako dlho ste doma, opakovať to 3-5 krát denne. Keď okno zatvoríte, vzduch sa nezohrieva len od radiátorov, ale aj od stien a preto sa nemusí báť toho, že by ste museli prikurovať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *