Postup montáže klimatizácie alebo čo sa bude diať u vás doma

14. December 2016 v kategórii Servis a montáž klimatizácie    Autor: maja
  

Máte vybranú, či dokonca kúpenú klimatizáciu? Na rad prichádza zložitejšia časť – montáž klimatizácie.

Mnohí domáci majstri si myslia, že namontovať klimatizáciu je hračka. A podľa pár prečítaných článkov na internete sa do toho pustia na vlastnú päsť. Na našej stránke si môžete pozrieť, čo všetko montáž klimatizácie obnáša http://www.dobraklima.sk/montaz-klimatizacie.

S trochou optimizmu im treba veriť, že to zvládnu sami. Ale v mnohých prípadoch je výsledok montáže skôr neuspokojivý a napokon zavolajú na pomoc montéra.

A potom je tu druhá skupina, ktorá montáž klimatizácie radšej zverí do rúk montérovi – odborníkovi. Pretože zastáva názor, že montáž je odborná záležitosť. Veď posúďte sami – znalosti z chladiarenstva, termodynamiky a k tomu aj logické myslenie naozaj nemá každý.

Vyspovedali sme za vás skúseného montéra, ktorý si želal ostať v anonymite, a dal nám za pravdu, že ľudia sú často prekvapení, čo sa u nich doma robí.

Dobrý deň, začneme pekne od začiatku – je vždy potrebná prehliadka miesta montáže?

Určite áno. Ja chodím osobne k zákazníkom domov, aby som si mohol zamerať trasy a určiť, aký materiál si mám na montáž doniesť. Niekedy postačujú aj dobre nafotené zábery miestnosti, kde chce klient namontovať klimatizáciu, a jej rozmery.

Čo z takej prehliadky viete zistiť?

Základná vec je dohodnúť sa s klientom, kde si želá umiestniť vnútornú a vonkajšiu jednotku. Ľudia si často určia sami, kam chcú klímu namontovať, ale nie vždy si zvolia správne miesto na stene. Vtedy sa im snažím vysvetliť, že je potrebné umiestniť to tak, aby vzduch v miestnosti cirkuloval. Musím si tiež zistiť, kde sa bude klimatizácia napájať na zdroj energie. Teda ako ďaleko je zásuvka.

Ďalšia dôležitá vec je určiť, kde bude odvod vody, teda kam sa bude odvádzať kondenz. V panelových domoch môže kondenz stekať z vonkajšej jednotky voľne po stene z paneláku. Alebo si ľudia nechávajú vedierko na balkóne, ktoré pravidelne vyprázdňujú.

Koľko času zaberá montáž klimatizácie? Musí byť klient pri samotnej montáži?

Montáž klasického MONOSPLITU, teda jednej vnútornej a jednej vonkajšej jednotky, mi zaberá tak 3-4 hodinky. Ľudia sú rôzni – niektorí chcú byť pri montáži prítomní a zaujímajú sa o každý krok, čo robím. Iným stačí, keď sú doma, ale v inej miestnosti. Nemám problém ani s jedným, ani s druhým postojom.

Zatiaľ sa rozprávame o montáži klimatizácie v panelákoch, tak mi napadá otázka, či je samotná montáž hlučná? Je potrebné, aby klient upozornil susedov na možný hluk?

Susedia by mali byť určite upozornení na prípadný hluk. Jednoznačne neodporúčam plánovať si montáž na 8. hodinu večer, kedy vám môže hroziť rušenie nočného pokoja. Pri nasadzovaní vnútornej jednotky nevzniká veľký hluk, tam sa len namontujú konzoly na stenu. No pri vonkajšej jednotke je potrebné urobiť prieraz cez stenu, ktorý má cca. 10 cm. Keď sa vŕta do betónu, montáž zaberie aj hodinu. Do tehly je to vyvŕtané za pár minút.

Keďže sa vŕta do steny, predpokladám, že vzniká nejaký neporiadok. Asi je dobre, keď si klient vopred zakryje nábytok.

Presne tak. Ja si so sebou nosím aj igelit, ktorým zakrývam najbližšie časti nábytku, ktoré môžu byť zasiahnuté. Pri vŕtaní používame priemyselný vysávač, ktorým odsávame prach, takže prašnosť sa snažíme maximálne obmedziť. No niekedy, hlavne pri vŕtaní do betónu, sa stáva, že odskakujú kamienky. Preto je aj v záujme domácich pozakrývať si nábytok.

Nábytok máme zakrytý, poďme na samotnú montáž a popíšme si jednotlivé kroky.

Ako prvá prichádza na rad príprava miesta na vnútornú jednotku, ktorá sa osadí pomocou plechu (súčasť balenia) a konzol. Nasleduje prieraz cez stenu pre medené (CU) potrubie, kondenz a káble. Používajú sa dva druhy káblov – napájacie káble na napojenie jednotky do elektriny a komunikačné káble na komunikáciu vnútornej a vonkajšej jednotky. Ďalej sa natiahne trasa, čo znamená montáž líšt od vnútornej jednotky k vonkajšej (v panelákoch si ľudia väčšinou vyberajú natiahnutie trasy cez lišty a nie cez zasekanie do muriva, ktoré je zložitejšie a vyžaduje si menšie stavebné úpravy, napr. opätovné sadrovanie miesta, kde sa zasekávalo). Do líšt sa následne uloží CU potrubie. Až potom môžem zavesiť samotnú vnútornú jednotku  na pripravené konzoly a pripojiť ju na CU potrubie, kondenz a káble.

Pozri referencie

Takže, keď máme hotový interiér,  môžeme sa presunúť k vonkajšej jednotke, čomu predchádza vŕtanie prierezu do steny.

Správne. A nič nám nebráni namontovať vonkajšie konzoly, ktoré budú držať vonkajšiu jednotku takpovediac vo vzduchu. Vonkajšiu jednotku treba rovnako pripojiť na CU potrubie, káble a poprípade kondenz. Hovorím poprípade, pretože keď klimatizácia funguje ako chladenie, kondenz ide z vnútornej jednotky. Ale keď je nastavená na kúrenie, tak kondenz ide z vonkajšej jednotky. Preto niekedy v zime vidíte na vonkajších jednotkách ľad, lebo ľudia klimatizáciou prikurujú a voda, ktorá je odvádzaná von, pri nízkych teplotách zamŕza.

Vnútorná a vonkajšia jednotka sú osadené, medené potrubie je natiahnuté, miesto pre kondenz určené. Vyzerá to, že môžeme začať chladiť, resp. kúriť. Je teda ešte niečo, čo treba pred spustením urobiť?

Veľa ľudí si myslí, že toto je záverečná fáza, a preto sa púšťajú do montáže sami. Zabúdajú, resp. nevedia, že je potrebné vákuovanie vonkajšej jednotky – z vonkajšej jednotky sa musí odsať vzduch. Robí sa to pomocou manometra a vákuovej pumpy (pomerne drahá záležitosť). Vákuová pumpa sa nasadí na medené potrubie z vonkajšej strany a postupne sa z nej odsáva vzduch. Trvá to cca. 10 minút, no závisí od dĺžky trasy. Manometer pri tom ukazuje, koľko vzduchu je v potrubí.

Keď je vákuovanie ukončené, je potrebné skontrolovať, či niekde neuniká vzduch. Ak je všetko v poriadku, odpojí sa vákuová pumpa a otvoria sa ventily na vpustenie chladiva (najnovšie typy chladiva R410). V každej klimatizácii je väčšinou preplnené chladivo na 5-metrovú trasu.

Tak teraz je už klimatizácia pripravená na prvé zapnutie?

Áno, zapojí sa do elektrickej siete a spustí sa do prevádzky. Klimatizácia sa môže začať hneď používať, pričom ja vždy klientom vysvetlím, ako používať ovládač, pretože nie vždy je to intuitívne používanie.

Ako vidím, je to celkom zložitý mechanizmus, ktorý si iste vyžaduje servis a údržbu. Ako často treba vykonávať servis klimatizácie?

Pre domácnosti odporúčam vykonávať servis raz ročne. V komerčných prevádzkach, ako sú napríklad kaviarne, reštaurácie alebo dokonca serverovne, kde sú klimatizačné zariadenia v prevádzke nonstop, je potrebné vykonávať servis aj 2-3-krát ročne. Servis spočíva predovšetkým vo vyčistení filtra, demontáži krytu vnútornej jednotky a dezinfekcii výparníka. Údržba vonkajšej jednotky je tiež dôležitá. Robí sa jej očistenie zo zadnej strany a premeranie tlaku v jednotke.

Najčastejšie chyby pri svojpomocnej montáži klimatizácie:

  • chyby kvôli nedostatku inštalačného materiálu,
  • nesprávne napojenie klimatizácie na elektrickú energiu,
  • inštalácia na miesto s nedostatočnou cirkuláciou vzduchu,
  • nedostatočný priestor okolo klimatizačnej jednotky,
  • nesprávny spôsob odvádzania kondenzu.

Prečo si nemontovať klimatizáciu svojpomocne? (sumár)

  • Odborník zvolí správne umiestnenie klimatizácie.
  • Vďaka vhodnému umiestneniu bude zariadenie fungovať bez problémov.
  • Montér používa priemyselný vysávač, ktorý maximálne znižuje prašnosť.
  • Súčasťou profi montáže je aj vákuovanie vonkajšej jednotky, ktoré je bez odborných znalostí a prístrojov takmer nemožné.
  • Odborník zabezpečí presné množstvo inštalačného materiálu.
  • Neodbornou inštaláciou môžete klimatizáciu poškodiť.
  • Pri neodbornom zásahu neuspejete s reklamáciou zariadenia.

Dúfame, že ste si urobili vlastnú predstavu o tom, ako prebieha montáž klimatizácie. A milí páni, veríme, že po prečítaní článku zveríte montáž do rúk skúseného odborníka. Ušetríte si tak čas, peniaze a možno aj nervy.

Článok sme upravili a doplnili o chyby pri svojpomocnej montáži a záverečný sumár (14. 12. 2016).

Objednať montáž    Objednať klimatizáciu

91 Responses to Postup montáže klimatizácie alebo čo sa bude diať u vás doma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *