Servis klimatizácie

13. December 2016 v kategórii Servis a montáž klimatizácie    Autor: maja
  

Servis klimatizácie by mal byť aktuálny pre tých, ktorí si spríjemňujú letné horúčavy a majú doma alebo v práci klimatizáciu. Keď teploty dosiahnu 25 °C, začnite rozmýšľať o otestovaní klimatizácie. Aby ste vedeli, v akom stave sa nachádza.

Aby klimatizácia po zimnom oddychu fungovala spoľahlivo a neprekvapila vás v čase najväčších horúčav, myslite na servis už teraz. Servis klimatizácie neberte na ľahkú váhu. Ide o technologické zariadenie, o ktoré sa treba príkladne starať, aby fungovalo správne.

Servis klimatizácie

Pravidelný servis šetrí peniaze, ale aj energiu

Pravidelnou servisnou prehliadkou vašej klimatizácie sa vyhnete nepredvídaným poruchám a vyššej spotrebe energie. Ale aj opravám, na ktoré vaša peňaženka nie je pripravená.

Dnešné klimatizácie disponujú mnohými samočistiacimi technológiami, dezinfekčnými a dezodoračnými funkciami. Nedajte sa však pomýliť. Servis by ste mali vykonať aj napriek prítomnosti týchto doplnkov. Tie totiž nezabezpečia dokonalé prečistenie filtrov.

Pri servise myslite aj na mechanickú kontrolu zariadenia. Servisný technik skontroluje vnútornú aj vonkajšiu jednotku, urobí diagnostiku a navrhne vhodné možnosti na  prípadnú opravu.

Chladiar alebo technik, ktorý vám bude robiť servis klimatizácie, by mal vlastniť osvedčenie o odbornej spôsobilosti. Údržba by mala obsahovať tieto kroky:

  • vyčistenie celého skeletu vnútornej aj vonkajšej jednotky,
  • vyčistenie filtra vnútornej jednotky,
  • skontrolovanie elektrickej časti vnútornej jednotky,
  • skontrolovanie ventilátora a žalúzie,
  • vyčistenie a dezinfekciu výparníka vnútornej a vonkajšej jednotky,
  • vyčistenie kondenzátora vonkajšej jednotky,
  • skontrolovanie množstva chladiva, meranie tlaku v systéme a kontrolu trojcestného ventilu,
  • skontrolovanie ventilátora vonkajšej jednotky.

Zmyslom pravidelného servisu klimatizácie je vyhnúť sa zbytočným havarijným situáciám. Oprava vyjde vašu peňaženku drahšie ako samotný servis.

Len si to porovnajte. Za servisnú kontrolu zaplatíte 60 eur. A aké sú ceny opráv? Základná oprava kondenzátu stojí 50 eur, zložitejšia až 100 eur. A ďalšie opravy sú ešte drahšie.

Servis klimatizácie

Pozor na zanesené filtre

Výsledkom servisu bude vyčistené a vydezinfikované klimatizačné zariadenie. Najčastejšou príčinou nefunkčnosti klimatizácie sú zanesené filtre. Pri ich čistení treba rozobrať vnútornú jednotku a vyčistiť filtre, výparník a celý plastový kryt.

Zanesený filter vám môže spôsobiť zdravotné problémy. Často sa prezentujú ako dôsledok klimatizácie. Týmto „chorobám z klimatizácie“ jednoducho predídete správnym nastavením a pravidelným čistením klimatizácie.

Ak je v klimatizácii málo chladiva, treba ho doplniť. A to podľa parametrov, ktoré zadal výrobca. Na každej vonkajšej jednotke nájdete štítok s typom a množstvom chladiva.

Tečie vám voda z klimatizácie? Pravdepodobne máte upchaté čerpadlo alebo odtok kondenzátu. Vtedy je nutný servis čerpadla alebo kontrola tesnosti na spojoch hadičiek.

Okrem týchto porúch existuje množstvo ďalších problémov, ktoré vie servisný technik diagnostikovať až priamo na mieste u zákazníka. Preto servis klimatizácie zbytočne neodkladajte. A nájdite si naň čas aspoň 1-2x ročne.

Servis klimatizácie

Prečo robiť pravidelný servis klimatizácie?

  • Zabezpečí správne fungovanie klimatizácie.
  • Predĺži životnosť zariadenia.
  • Čisté filtre znamenajú čistý vzduch a nižšiu spotrebu energie.
  • Znížite riziko zdravotných problémov.
  • Nemusíte míňať peniaze na opravu klimatizácie.
  • Servis zahŕňa aj povinnú revíziu zariadenia.

Článok sme upravili a doplnili o záverečný sumár a ceny servisu aj jednotlivých opráv (13. 12. 2016).

Objednať servis

Dbáte na pravidelný servis klimatizácie? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.

2 Responses to Servis klimatizácie

  1. Pingback: Ako správne používať klimatizáciu | Blog dobraklima.sk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *