3 tipy ako môžete využiť vodu zozbieranú odvlhčovačom

29. November 2018 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: Martin
  

 

Aj keď vodu vo vzduchu nevidíme, je všade okolo nás. Vo forme plynu: pary. Množstvo vodnej pary vo vzduchu určuje jeho vlhkosť.

Máte doma príliš vlhký vzduch? Použite odvlhčovač, ktorý prebytočnú paru zo vzduchu vytiahne a uloží do nádobky. Ale už nie vo forme plynu, ale kvapaliny. Je to obyčajná voda.

Takto zozbieranú vodu nemusíte hneď vyliať do umývadla. Dá sa využiť v domácnosti. Odvlhčovač tak pre vás môže byť dvojnásobne užitočný. Miniete aspoň o trošku menej vody z vodovodu a ušetríte.

Voda z odvlhčovača nie je pitná

Určite vás zaujíma, či je voda z odvlhčovača kvalitná. Záleží na tom, ako ju chcete využiť.

V prvom rade platí: nepite ju. Nedávajte ju ani domácim miláčikom. Výrobcovia odvlhčovačov s tým nepočítajú a nepoužívajú také materiály, ktoré by umožňovali piť túto vodu. Môžu sa v nej nachádzať stopy ťažkých kovov a iných toxínov. Zachytená voda preteká cez plasty a kovy a zvyčajne obsahuje dusičnany, meď alebo hliník.

S obavami to však neusíte preháňať. Nezávislé analýzy odhalili len zanedbateľné množstvá nebezpečných látok v odobratej vode. A to aj v starších modeloch odvlhčovačov.

V tejto vode sa často množia aj baktérie a mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo vzduchu. Preto nie je vhodná ani na umývanie rúk.

1. Polievanie rastlín

Vodou z odvlhčovača môžete zalievať izbové rastliny aj trávnik v záhrade. Nepolievajte však rastliny, ktoré pestujete na konzumáciu. Mohli by sa do nich dostať stopové prvky olova a iných škodlivých látok. Ich rast to však neovplyvní a hlavne orchidey sa vám za túto vodu odvďačia.

polievanie rastlín

2. Upratovanie

Voda z odvlhčovača vám poslúži aj pri čistení a umývaní. Stačí ju zmiešať s čistiacim prostriedkom alebo mydlom. Zlikvidujete tak zárodky toxických látok, aby ste si ich nepreniesli naspäť do vzduchu.

Takto môžete umývať podlahy, auto, riad, umývadlo či WC.

umývanie okien

3. Žehlenie

Voda z vodovodu je plná minerálov, ktoré nepôsobia práve ideálne na kvalitu odevov. Do žehličky je lepšie použiť vodu z odvlhčovača. Minerály sa tak nedostanú na oblečenie a nebudú sa usádzať ani v žehličke.

naparovacia žehlička

Máte ďalšie tipy, ako využiť vodu z odvlhčovača? Podeľte sa o ne v komentároch pod článkom.

 

2 Responses to 3 tipy ako môžete využiť vodu zozbieranú odvlhčovačom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *