Digestory – pomocníci v kuchyni

19. February 2013 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: maja
  

Pamätáte si na staré biele digestory, ktoré boli v každom panelákovom byte rovnaké a mali dve základne funkcie – odsávanie vzduchu a svetlo pre varenie? A keď boli zapnute mali ste pocit, že vám v byte štartuje raketa? Ak áno, potom ste určite radi, že tieto digestory sú už len spomienkou. Ani technický pokrok a moderná doba nás digestorov nezbavili úplne, ale výrobcovia spolu s designermi uvádzajú na trh stále nové technológie a typy. Vďaka ním o prítomnosti digestoroch doma ani neviete alebo naopak tvoria dominantný prvok vašej kuchyne, predovšetkým kvôli nápaditému vzhľadu.

Základnú funkciu digestorov netreba obzvlášť popisovať. Slúžia na zachytávanie a následne odstraňovanie pachov z varenia a vďaka ním si kuchyne nezapamätajú každučky nedeľný obed. Ako odsávanie pár funguje, riešite pravdepodobne len vtedy, keď plánujete kúpu nového alebo sa vám súčasný digestor pokazil a zisťujete kde je chyba. Vo všeobecnosti poznáme dva základne spôsoby ich fungovania:

Digestor s ťahom

Pary a pachy sú nasávané a následne vypúšťané von z kuchyne. Táto technológia zabezpečuje, že sa nasáva čistý vzduch zvonku.

Digestor s filtrom

Odsaté pary sa v digestore filtrujú. Filtre vzduch vyčistia a vracajú ho späť do kuchyne. Takéto riešenie je vhodné v krajných prípadoch, keď nie je možné nainštalovať odťahovú technológiu.

Umiestnenie digestora

Umiestnenie digestora do dispozície kuchyne je problematika, ktorá v minulosti až tak nerezonovala. Väčšina cenovo dostupných digestoroch ponúkala len možnosť ich zabudovania do kuchynskej linky. Na druhej strane, zabudovať digestor do kuchynskej linky je najlepší spôsob ako ho ukryť pred zrakmi v prípade, že máte v kuchyni iný dominantný prvok. Tento spôsob montáže digestorov dodnes patrí medzi obľúbené.

Moderným prvkom dnešných kuchýň sú aj ostrovné digestory a tvoria tzv. srdce kuchyne spolu s pracovnou linkou. Komín je montovaný na strop kuchyne.

Ak máte to šťastie a vaša kuchynská linka je rozsiahlejšia, tiahne po dĺžke dvoch stien, pričom varná doska sa nachádza v rohu medzi oboma stranami – je pre vás ideálny rohový digestor.

Nástenné digestory patria medzi vyhľadávané typy, pretože ide o  klasiku. Obľúbené sú digestory s antikorovým povrchom v kombinácií so sklom. Tento povrch sa ľahko udržiava a sklo zase presvetlí miestnosť.

Ak preferujete extravagantnejšie alebo nápaditejšie prvky v domácnosti máte na výber zo závesných či plochých nástenných digestorov, v ktorých je jednotkou na trhu spoločnosť Elica.

Výkon digestora

Pri výbere digestora je okrem pozície v kuchyni dôležitá aj frekvencia varenia. Ak varíte menej, zvoľte digestory s výkonom od 300 do 400 m3/h. V prípade, že máte veľkú rodinu a varenie je vaša každodenná činnosť, kuchyňu najlepšie vyvetrá digestor so sacím výkonom od 400-500 m3/h.

Približný sací výkon podľa veľkosti miestnosti si viete jednoducho vypočítať – vynásobite 10krát objem kuchyne, napríklad kuchyňa s rozmermi 4 m x 4 m s výškou 2,8 m má sací výkon (4 x 4 x 2,8) x 10 = 448. Ideálny je teda odsávač vzduchu s maximálnym výkonom väčším alebo rovným 448 m3/h. Je dôležité brať do úvahy aj vzdialenosť digestora od varnej plochy – čím je vyššia vzdialenosť tým je nižší efekt odsávania. Pozor: Digestory nie je možné inštalovať nižšie ako je predpísane výrobcom, kvôli prevencií pred požiarom.

Účinné odsávanie vzduchu si tiež zabezpečíte správnym používaním odsávača. Odporúča sa zapnúť digestor hneď na začiatku varenia na prvú rýchlosť a s pribúdajúcim varením postupne zvyšovať silu. Po skončení varenia opäť znížte výkon na najnižší a nechajte ho ďalších 5-10 minút zapnutý.

Starostlivosť o digestory

O digestory sa treba starať rovnako ako o iné spotrebiče. Digestory disponujú dvoma typmi filtrov. Prvý je tukový filter, ktorý je ich súčasťou. Jeho úlohou je chrániť vnútro výrobku a zachytávať mastnotu. Starajú sa o to, aby sa tuky nedostali naspäť do kuchyne. Tukové filtre sú ľahko vyberateľné a hlavne umývateľné – v rukých s tekutým umývacím prostriedkom alebo aj v umývačke riadu (podľa návodu jednotlivých digestorov). Odporúča sa čistiť tieto filtre každé dva mesiace. V moderných digestoroch je svetielko, ktoré sa pri potrebe vyčistenia filtra rozsvieti.

Druhý typ je pachový filter, nachádza sa iba v odsávačoch, ktoré sú založené na systéme filtrovania vzduchu. Obsahuje uhlie, ktoré má schopnosť pohlcovať pachy a výpary, čistí teda vzduch nasávaný odsávačom. Tieto filtre sa používaním znehodnocujú, preto je nevyhnutné ich meniť každé 3-4 mesiace.

Elegantné odsávanie

Dnešné digestory sa môžu pochváliť dlhým zoznamom vlastností, ktoré potešia aj najnáročnejšieho kuchára, tu sú niektoré z nich:

Funkcia Deep Silence – extrémne tichá prevádzka, dokonca nepostrehnuteľný „hluk“  pri nižších výkonoch.

Funkcia External Motor – niektoré druhy odsávačov Elica poskytujú možnosť externého motora, ktorý je možné umiestniť mimo kuchyne alebo konca aj mimo domu. Vonkajší motor zvyšuje výkon odsávania o 35 % v porovnaní so vstavaným motorom.

Design – Elica prináša do sveta digestorov módne trendy, ktoré robia doslova revolúciu vo vetraní kuchýň. Odsávače so špeciálnou vlastnosťou Evolution majú ľahký a elegantný design, prinášajú nové tvary a moderné materiály – fúkané sklo od benátskych remeselníkov, polymérne povrchy, rafinovanú leštenú oceľ či prírodnú kožu.

Systém Ambient Light – prináša svetlo nie len pre varenie. Svetlo z digestora sa príjemne šíri priestorom a zabezpečí osvetlenie pre čítanie, hranie, jednoducho pre žitie.

Systém Synairgy  – najefektívnejší odsávací systém na svete, ktorý je navyše maximálne šetrný k životnému prostrediu. Spotreba energie je o 50 % nižšia ako pri bežných digestoroch.

Funkcia Pure – inteligentný prevádzkový systém. Digestor sa sám prepne na prvú rýchlosť po dobu 5 minút každú polhodinku. Je zabezpečená tak nepretržitá výmena vzduchu v kuchyni, pretože každý kuchár vie, že kuchyni nevznikajú pachy len pri varení.

Chef Control – táto skvelá funkcia len potvrdzuje inteligentnosť Elica digestorov. Vybrané typy digestorov nereagujú na povely, ale na potreby. Stačí si vybrať typ varenia a digestor si sám nastaví aký výkon má spustiť. Jemné varenie alebo vyprážanie? Bez problémov ich rozozná.

Vedeli by sme opísať ďalšie vlastnosti, ale držíme sa hesla lepšie raz vyskúšať ako miliónkrát čítať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *