Doprajte si čistý vzduch!

7. November 2013 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: maja
  

Vzduch, ktorý dýchame doma alebo v práci väčšinou pokladáme za čistý, dokým nezacítime rôzne pachy, nezačne nás škrabať v nose alebo v ňom nepoletujú čiastočky peľu a prachu. V dnešnej dobe, kedy sa neustále diskutuje o kvalite ovzdušia a robia sa opatrenia, aby sa znížili škodlivé látky vo vzduchu, je potrebné venovať pozornosť tomu, čo vlastne vdychujeme.

Čísla hovoria za všetko:

  • Denne sa 20 tisíc krát nadýchneme.
  • Spotrebujeme 15 kg vzduchu.
  • Spotrebujeme 500 litrov vzduchu v spánku.
  • Vzduch  v miestnostiach je pravdepodobne 5 x znečistenejší ako vonkajší vzduch.
  • Vo vnútri trávime takmer 90% času.

Poviete si, že pravidelné vetranie nám predsa pomôže dostať do miestností čistejší, sviežejší a novší vzduch. Ak však bývate alebo pracujete pri frekventovanej ceste alebo v centre mesta vetranie vám nemusí pomôcť, dokonca môže uškodiť. Najmodernejšie administratívne budovy sú dokonca konštruované s oknami, ktoré sa nedajú otvárať a tok vzduchu je zabezpečený len cez klimatizácie, rekuperačné jednotky či ventilátory.

Nezávisle od nás a našich činnosti sa v miestnosti hromadia škodlivé látky zo syntetických materiálov používaných v interiéroch (napr. pohovky, závesy), z čistiacich prostriedkov, či pracích práškov. Ak je v domácnosti prítomný domáci miláčik, je viac ako pravdepodobný výskyt zvieracej srsti alebo peľu, ktorý donesie z vychádzky na lúke. Balkóny sú fajčiarmi obľúbené miesta na fajčiarsku pauzu, cigaretový dym však väčšinou cítime aj v miestnosti. Nehovoriac o pachoch z varenia alebo domácom prachu z obyčajného pohybu v byte.

Všetky vymenované príklady a dôvody znečistenia vzduchu mnohokrát prehliadame alebo sa na ne začneme sústrediť až vtedy, keď zistíme, že nám niečo z toho prekáža, resp. keď je nám zistená alergia. Čistička vzduchu môže v tomto smere naozaj pomôcť, hlavne keď vhodne zvolíme jej typ a starostlivo si preštudujeme jej vlastnsoti. Bežné čističky zachytia bežný domáci prach, peľ, zápach, výtrusy plesní, baktérie, či zvieraciu srsť. Kvalitnejšie čističky by mali vedieť odstrániť aj cigaretový dym, zvládajú to pomocou technológie HEPA, ktorá zachytí 99,9% všetkých častíc. Mnohé čističky tiež majú ionizátor vzduchu, ktorý vypúšťa do ovzdušia záporné ióny a vytvára tak kvalitnejšie a pre človeka príjemnejšie ovzdušie. Ďalšou prídavnou funkciou čističiek je aj uhlíkový filter, ktorý vie pohltiť toxické plynné látky a pachy. Stretnúť sa môžete aj s UV lampou, ktorá ničí mikroorganizmy.

Aby bola čistička vzduchu naozaj nápomocná a užitočná je potrebné klásť dôraz na vzduchový výkon, ktorý by mal byť 1-1,5 x vyšší ako objem miestnosti. Protiprašná účinnosť by mala dosahovať 80% a viac, pričom hlučnosť by mala byť menej ako 40 dB(A). Aby ste na čističku nemuseli dohliadať je výhodné, keď je vybavená indikátorom na znečistené filtre, ktorý vám oznámi, kedy treba filtre vyčistiť alebo vymeniť. Zariadenie by malo byť v prevádzke viac ako hodinu, aby bol výsledok pozorovateľný, vývod vzduchu je potrebné natočiť do dýchacej zóny a čističku umiestniť na stenu, poličku, či skrinku. Neodporúča sa umiestnenie na zem a do blízkosti okien a dverí, aby nenasávala nečistoty navyše.

Okrem bežných čističiek vzduchu sú na trhu aj zariadenia, ktoré v sebe spájajú zvlhčovanie a čistenie vzduchu  – vzduchu dodávajú potrebnú vlhkosť a zároveň ho aj vyčistia od prachu, peľu alebo zvieracích chlpov. Výhodou je spojenie dvoch funkcií do jedného zariadenia a teda nižšia investícia. Čistička vzduchu dokáže spríjemniť pobyt v miestnosti pre alergika, astmatika a rovnako pre ľudí, ktorí trpia ochorením dýchacích ciest. Okrem domácnosti a kancelárií je vhodná všade tam, kde je zvýšená koncentrácia osôb, napr. ordinácie, čakárne, materské školy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *