Prečo sú niektoré izby vo vašej domácnosti teplejšie a iné chladnejšie?

29. January 2018 v kategórii Klimatizácie    Kúrenie    Autor: Martin
  

 

Prechádzate z izby do izby a každým krokom cítite, ako sa mení teplota vzduchu. Akoby ste ani neboli v jednom uzavretom priestore.

Je to otravné a nepohodlné. Akokoľvek sa snažíte vyvážiť teplotu v domácnosti, nedarí sa vám. Skoro v každej miestnosti je iná.

Ideálne je, keď máte v celom byte alebo dome rovnakú teplotu. Ale existujú aj výnimky. V obývačke trávite najviac času, preto vás poteší čo najpríjemnejšia teplota. Taká, ktorá vyhovuje vám, ale aj ostatným členom rodiny. Naopak, v spálni nemusíte mať tak teplo. Chladnejší vzduch pozitívne vplýva na kvalitu spánku.

Problém s teplotnými rozdielmi však zvyčajne pociťujete aj v iných izbách. Tu je 8 možných príčin nerovnováhy v typickej slovenskej domácnosti:

1. Vzdialenosť od zdroja tepla/chladu

Rozdielnu teplotu si môžete všimnúť aj v rámci jednej miestnosti. Spôsobuje to hlavne vzdialenosť od zdroja tepla. Keď sedíte ďaleko od radiátora, nemusí sa k vám dostať toľko tepla, koľko potrebujete.

Ak v lete chladíte domácnosť klimatizáciou, najviac to pocítite v blízkych izbách. Tie, ktoré sú od klimatizácie najďalej, sa až tak neochladia.

klimatizácia v domácnosti

2. Zlá distribúcia tepla

Hlavne pri starších radiátoroch majú ľudia sklon zakrývať ich. Nechcú, aby boli na očiach. Pred radiátor postavia napríklad veľký písací stôl a potom sa čudujú, že teplo do miestnosti neprúdi dostatočne.

Radiátory a iné vykurovacie telesá ničím nezakrývajte. Ani nábytkom, ani záclonami, ani vypratou bielizňou. Nič im nesmie brániť v distribúcii tepla.

Ak vám nevyhovuje vzhľad vašich radiátorov, zabezpečte si dizajnové radiátory a spojíte elegantné s užitočným.

3. Staré okná

Staré okná slabo izolujú teplo, čím dochádza k zbytočným energetickým stratám. Závisí aj od ich veľkosti a počtu. V izbách je potom chladnejšie, na ich vyhriatie potrebujete viac tepla a platíte vyššie účty za kúrenie.

staré okná v dome

4. Staré tesnenie

Podobné je to s izoláciou. Izby môžu mať rôzne stupne tesnenia, ktoré viac či menej bránia úniku tepla. A prepúšťajú viac či menej chladu zvonku.

Staršie domy s tenkými stenami vyhreje väčšie množstvo tepla ako moderné nízkoenergetické stavby. A opäť zbytočne míňate viac za energie.

5. Prirodzený prúd tepla

V poschodových domoch sú bežné rozdiely v teplote medzi prízemím a poschodím. Teplo prirodzene stúpa nahor, preto máte na prízemí chladnejší vzduch.

6. Nedokonalý termostat

Termostat funguje najpresnejšie v tej izbe, kde ho nainštalujete. Ak máte termostat v obývačke a vzduch v jeho okolí dosiahne stanovenú teplotu, termostat sa vypne a prestane vykurovať. Bez ohľadu na to, že vo zvyšných miestnostiach je teplota nižšia, ako ste si želali.

mechanický termostat

7. Orientácia izieb

Orientácia izby významne vplýva na teplotu v domácnosti. Hlavne v lete, ale aj počas slnečných dní v ostatných ročných obdobiach.

Keď dovnútra preniká viac slnečných lúčov, je tam teplejšie. Dokonca aj bez vykurovania. Určite to poznáte, ak máte napríklad francúzske okno na slnečnej strane domu. Denné svetlo vám izbu perfektne vyhreje.

8. Elektronika, spotrebiče, ale aj bežné aktivity

Elektronika a domáce spotrebiče často produkujú veľa tepla. Typickým príkladom sú stolové počítače a notebooky. Sálajú teplo do miestnosti, čo môže zavážiť pri porovnaní teploty v dvoch rôznych izbách.

Teplotu v domácnosti ovplyvňujú aj bežné činnosti, bez ktorých sa nezaobídeme. Čerstvo navarený obed kuchyňu nielen rozvonia, ale aj oteplí. Takisto teplejšie je v kúpeľni po sprche či v celom byte po vysávaní.

Ako riešite problém s rozdielnou teplotou v domácnosti? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *