9 moderných inovácií, ktoré menia celkový pohľad na vzduchotechniku

4. January 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Martin
  

 

Ešte zopár generácií pred nami bola vzduchotechnika výsadou najbohatších rodín. Dnes si bez nej nevieme predstaviť život. Hlavne chladenie a ventilácia sa dostali aj do bežných domácností. A vyzerá to tak, že budú čoraz viac vplývať na náš komfort.

Výrobcovia pripravujú revolučné inovácie. Tieto technologické novinky navždy zmenia vzduchotechniku, ktorú poznáme dnes. Niektoré sa ešte vyvíjajú, iné už uviedli na trh.

Už čoskoro si pri odchode z práce nastavíte v mobile teplotu a vlhkosť podľa svojich predstáv. A keď sa vrátite domov, bude vás čakať príjemné pohodlie.

Akým smerom sa posunie vzduchotechnika z pohľadu spotrebiteľa? Zmeny sa prejavia hlavne v týchto oblastiach:

  • efektívne využívanie energie a nižšie prevádzkové náklady,
  • využívanie alternatívnych zdrojov energie,
  • rozvoj inteligentných technológií,
  • ekológia a šetrenie životného prostredia.

smart home

1. Klimatizácia s pohybovým senzorom

Táto klimatizácia sa zapne len v tých izbách, v ktorých práve ste. Obsahuje senzor, ktorý reaguje na pohyb.

Už dávno poznáme napríklad svietidlá so snímačom pohybu, preto myšlienka podobnej klimatizácie vyzerá jednoducho na realizáciu. Tu však ide hlavne o ukážku, akým smerom sa vzduchotechnika uberá. Smerom k šetreniu energie a prevádzkových nákladov.

Rovnako už dnes fungujú niektoré vykurovacie zariadenia. Vyhrievajú zóny, v ktorých sa práve nachádzajú obyvatelia domu.

2. Klimatizácia na solárnu energiu

Tento prototyp už existuje. Zatiaľ sa však výraznejšie nerozšíril. Využíva solárnu energiu, ktorú dopĺňa plyn. Veľmi efektívna kombinácia a žiadne náklady na elektrinu.

Alternatívne zdroje energie ako solárna či geotermálna sa už čoskoro prestanú nazývať alternatívnymi. Ich používanie sa zvýši na úplne inú mieru. Aj na úrovni jednotlivcov a domácností.

klimatizácia na solárnu energiu

 3. Klimatizácia na ľad

Podobné zariadenie má pred sebou ešte dlhú cestu. Ale už bolo úspešne vyskúšané.

Ako pracuje? Cez noc zmrazí vodu v príslušnej nádobe a ľad pomôže ochladiť miestnosť na druhý deň.

Táto technológia zatiaľ vydržala sama chladiť budovu po dobu 6 hodín.

4. Klimatizácia z 3D tlačiarne

3D tlačiarne si za posledné roky prešli veľmi dynamickým vývojom. Aj tlačenie klimatizácií môže byť realitou. Zatiaľ sa zdá, že vzdialenou.

Ale spoločnosti Emerging Objects sa už takto podarilo vyrobiť zariadenie, ktoré odoberá vlhkosť z prostredia, čím ho ochladzuje.

5. Recirkulátor horúcej vody

Priemerná domácnosť minie tisíce litrov vody ročne bez akéhokoľvek úžitku. Hlavne vtedy, keď pustíme vodu a čakáme, kým sa zohreje.

Tento vážny problém môže vyriešiť zariadenie s názvom recirkulátor. Funguje tak, že vráti studenú vodu naspäť do potrubia, ktorým prúdi už zohriata voda.

Nápad vítajú aj ekológovia a vyzerá to tak, že zohrá dôležitú úlohu v domoch budúcnosti.

vodovodný kohútik

6. Inteligentná ventilácia

Inteligentný ventilačný systém kompletne nahradí samostatné ventilátory na strope, stene či stole. Monitoruje aj celkovú kvalitu vzduchu v domácnosti: teplotu, vlhkosť, tlak a iné faktory. Ovládate ho zo svojho smartfónu.

7. Inteligentné domy

Dnes sa takmer každá technológia pomaly mení na inteligentnú. Prepojené systémy a mobilné aplikácie nám dovoľujú ovládať svetlo, kúrenie, klimatizáciu či bezpečnosť v domácnosti jednoduchým stlačením tlačidla.

Wi-Fi termostaty sú populárne už teraz a obľuba podobných produktov sa výrazne zvýši. Jednotlivé zariadenia budú medzi sebou komunikovať.

Na tieto inovácie sa zatiaľ pozeráme ako na vychytávky pre bohatých. Postupne sa však rozšíria, zlacnejú a stanú sa štandardom v mnohých domácnostiach.

Inteligentné systémy významne zmenili pohľad inžinierov a dizajnérov na vzduchotechniku. Budú sa ďalej vyvíjať a zohrajú kľúčovú rolu v domoch zajtrajška. Umožnia vám kontrolovať domáce pohodlie do posledného detailu.

inteligentný dom

8. Plne automatizované domy

Plne automatizované domy sú budúcnosť, ku ktorej smerujú všetky inteligentné technológie.

Firmám sa darí napredovať v oblasti automatizovaných domácich spotrebičov a ďalších zariadení. Do tohto automatizovaného systému budú patriť aj produkty vzduchotechniky. Bez výraznejšieho manuálneho zásahu sa prispôsobia celkovému nastaveniu domácnosti.

9. Využívanie tepla z počítača

Používate počítač alebo notebook niekoľko hodín denne? Dobre viete, ako sa postupne zahreje a koľko tepla vie vyprodukovať.

Inovátor Lawrence Orsini chce toto teplo efektívne využiť. Napríklad ako energiu na fungovanie iného domáceho spotrebiča.

Na ktorú z týchto vzduchotechnických inovácií sa najviac tešíte? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *