Viete, kam umiestniť odvlhčovač vzduchu?

12. November 2018 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: Martin
  

 

Odvlhčovač odvádza vlhkosť z miest, na ktorých je zbytočne vysoká. Chráni konštrukciu budovy. Vytvára pohodlnejšie a zdravšie prostredie. Ak s ním chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, veľmi dôležitá je správna poloha.

Prenosné odvlhčovače vzduchu vám umožňujú použitie v ľubovoľnej miestnosti. Jednoducho ich umiestnite tam, kde vás trápi nadmerná vlhkosť. Pri správnom umiestnení môžete dokonca zvýšiť účinnosť klimatizácie.

Pripravili sme pre vás základné pravidlá, vďaka ktorým položíte odvlhčovač na vhodné miesto.

Pomocník do kúpeľne

Odvlhčovač vzduchu sa hodí do kúpeľne a práčovne. Keď sa osprchujete alebo vyperiete, vlhkosť v miestnosti náhle stúpne. Keď potom otvoríte dvere, rozšíri sa do celej domácnosti. Ak ich neotvoríte, riskujete plesne.

V bytových kúpeľniach zvyčajne nie sú okná a ventilátory, vďaka ktorým sa vlhkosť ľahko rozplynie. Nedostatočné vetranie môže okrem plesní spôsobiť aj poškodenie farby na stenách.

Odvlhčovač v kúpeľni pomáha pri vetraní a znižuje prebytočnú vlhkosť v interiéri.

odvlhčovač vzduchu v kúpeľni

3 pravidlá pre izby

Odvlhčovače okolo seba potrebujú voľný priestor, aby cez ne vzduch prúdil plynule. Steny a nábytok sú prekážky, ktoré tomu bránia. Dodržte tieto 3 základné pravidlá:

  • Aby zariadenie správne nasávalo a vypúšťalo vzduch, 15 až 30 centimetrov naokolo by mu nemalo nič zavadzať.
  • V menšej miestnosti ho položte čo najviac do stredu.
  • Vo veľkej miestnosti je účinné umiestnenie blízko zdroja vlhkosti.

Lepšie výsledky dosiahnete, keď zavriete dvere a okná, kým prístroj pracuje.

odvlhčovač vzduchu s voľným priestorom

Preč od prachu a špiny

Prach znižuje účinnosť zariadenia. Odvlhčovač držte ďalej od prašného a špinavého prostredia. Vyhnite sa napríklad garáži a pivnici, ak tam pravidelne neupratujete.

Odvlhčovač nasáva zo vzduchu všetko. Aj nečistoty. Chráni ho síce filter, ale ak prístroj umiestnite hneď ku zdroju znečistenia, ani ten vám príliš nepomôže. Piliny v dielni či srsť domácich miláčikov ho ľahko upchajú. Vyhnite sa tomu.

odvlhčovač vzduchu

Pozor na teplo

Väčšina odvlhčovačov produkuje pri práci teplo. Toto teplo je na malej ploche nepríjemné a môže spôsobiť prehriatie prístroja. Závisí od jeho výkonu.

Nie je dobrý nápad umiestniť odvlhčovač do uzavretého šatníka, v ktorom sa chcete zbaviť nadmernej vlhkosti. Vyberte miesto, ktoré je dostatočne veľké, aby sa teplo rozložilo v priestore.

V ktorých miestnostiach používate odvlhčovač vzduchu? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *