Kladné a záporné ióny vo vzduchu: ako vplývajú na naše zdravie?

8. August 2017 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: Martin
  

 

Vedeli ste, že kvalitu ovzdušia výrazne ovplyvňujú ióny? Sú to atómy alebo molekuly, ktoré buď získali elektrón (záporné ióny), alebo ho stratili (kladné ióny).

Vzduch, ktorý dýchame, sa neustále ionizuje. Spôsobuje to elektromagnetické žiarenie. V každom kubickom centimetri na našej planéte vznikne za sekundu asi 10 kladných či záporných iónov.

Ako tieto častice vplývajú na naše zdravie?

Ionizácia vzduchu je prirodzený jav

Ionizácia ovzdušia vzniká voľne v prírode. Zapríčiňuje ju napríklad blesk – elektrický atmosférický výboj. Kde sa vyskytuje najviac iónov?

  • pri mori
  • v horách a lesoch (hlavne borovicových)
  • vo vzduchu po daždi
  • okolo vodopádov a gejzírov

prirodzená ionizácia vzduchu

V otvorených priestoroch je teda ionizácia vzduchu úplne prirodzená. Horšia situácia nastáva v mestách a budovách. Tradičné stavebné materiály ako drevo, kameň či tehly majú slabú vodivosť, preto rovnomernej ionizácii nebránia takmer vôbec. Ale betón, oceľ a kovy výrazne narúšajú elektrické pole Zeme. A tým aj prirodzenú ionizáciu vzduchu.

Kladné ióny prevažujú, ale škodia

Pre naše zdravie je veľmi dôležité, aby boli kladné a záporné ióny v rovnováhe. V prírode síce prevažujú kladné, ale len veľmi mierne. V správnom pomere pre ľudské telo.

V uzavretých priestoroch a mestách však kladné ióny značne dominujú. A to je problém, pretože môžu byť zdraviu škodlivé.

Čo spôsobuje nadbytok kladných iónov v domácnostiach?

  • smog
  • cigaretový dym
  • umelé materiály (koberce, záclony, plastové okná, podlahy z PVC)
  • moderná technika (LCD monitory, mobily, televízory, tlačiarne)

moderná technika - kladné ióny

Prevaha kladných iónov sa môže nepriaznivo prejaviť na zdraví človeka, ktorý ich pravidelne vdychuje. Vnikajú do pľúc a krvi a spôsobujú nižšiu kapacitu pľúc, alergie, nádchu, migrénu či vyšší krvný tlak. Môžu tiež vyvolať nervozitu, nespavosť, únavu, nevoľnosť a bolesť kĺbov. A tých najcitlivejších potrápi aj depresia alebo astma.

Záporné ióny hľadajte hlavne v prírode

Záporné ióny pôsobia presne opačne. Sú zdraviu prospešné. Bohužiaľ, v mestách, bytoch a kanceláriách je ich koncentrácia nízka.

Tieto ióny dodávajú nášmu telu energiu, podporujú imunitný systém a zlepšujú psychickú pohodu. Aj preto sa cítime sviežo a spokojne po prechádzke v lese, výlete do hôr či pobyte pri mori.

Dobrú náladu dokáže zaistiť aj prehliadka jaskyne, a hlavne soľnej. Odborníci odporúčajú soľné jaskyne nielen ako prevenciu, ale aj ako liečebnú metódu. Pobyt v nich pomáha pri alergiách, astme a iných ochoreniach dýchacích ciest.

Ako záporné ióny zlepšujú naše zdravie? Posilňujú samočistiacu schopnosť pľúc a dostávajú sa aj do krvi. Zvyšujú jej zásaditosť, znižujú krvný tlak a urýchľujú hojenie rán. Okrem toho skvalitňujú pamäť, spánok a schopnosť sústrediť sa.

Správny pomer kladných a záporných iónov môžete mať aj doma. Rovnováhu iónov v interiéri umožňujú ionizátory. Dnes sú často priamou súčasťou čističiek vzduchu a zvyšujú ich účinnosť priemerne o 6 %.

Airbi čistenie vzduchu

Čo robíte preto, aby ste vyrovnali koncentráciu kladných a záporných iónov vo vzduchu? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

3 Responses to Kladné a záporné ióny vo vzduchu: ako vplývajú na naše zdravie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *