Aktuálna téma – vykurovanie klimatizáciou

13. December 2016 v kategórii Klimatizácie    Kúrenie    Zdravý vzduch    Autor: maja
  

Aj vy patríte medzi tých, ktorí klimatizáciu zapnú na začiatku horúcich mesiacov a v októbri ju zazimujú na zimný spánok?

Predstavte si, že klimatizácia nemusí byť len sezónny pomocník do domácnosti. Dnešné klimatizácie majú okrem chladenia mnoho užitočných funkcií. Jednou z nich je aj vykurovanie.

Funkcia vykurovania vám zabezpečí, že klimatizáciu využijete aj počas chladnejších dní v roku. A nemusíte sa trápiť, že vám bude nečinne visieť na stene.

Tepelné čerpadlá šetria energiu aj prírodu

Ak kupujete klimatizáciu a vidíte, že okrem chladenia aj vykuruje, znamená to, že má v sebe zabudované tepelné čerpadlo. Skôr ako sa dostaneme k významu tepelného čerpadla v klimatizácii, povieme si niečo o čerpadlách samotných.

Na výhody využívania tepelného čerpadla prišli ako prví Švajčiari. V roku 1938 spojazdnili prvé tepelné čerpadlo. O niečo neskôr ich nasledovali aj Angličania a Američania. Prvé tepelné čerpadlá boli cielene vyrábané ako veľké centrály, ale vývoj doby a cien palív spôsobil, že sa začali vyrábať aj vo forme menších jednotiek pre koncových zákazníkov.

Najviac tepelných čerpadiel nájdete v USA, Kanade, Japonsku či Škandinávii, kde ich je nainštalovaných cez 10 miliónov. Severské krajiny sú vzorom vo využívaní tohto zariadenia. Vzhľadom na klimatické podmienky ich v lete používajú na ochladzovanie – ako klimatizáciu – a v zime nimi vykurujú. Tepelné čerpadlá sú v týchto krajinách bežnou súčasťou domácností.

Severania si uvedomujú ich efektívnosť a energetickú aj ekologickú výhodnosť. Za využívanie tepelného čerpadla vám poďakuje nielen peňaženka, ale aj príroda. Takáto produkcia tepla značne znižuje náklady na spotrebu energie. A šetrí životné prostredie, pretože predchádza spaľovaniu fosílnych palív a redukuje splodiny oxidu uhličitého o viac ako 40 %.

Klimatizácia s tepelným čerpadlom

Vysoká energetická výkonnosť

Samotné tepelné čerpadlá sú výhodnou alternatívou pre vykurovanie domov a bytov či prípravu teplej úžitkovej vody. Tepelné čerpadlo vie využiť teplo z vonkajšieho prostredia, ktoré sa nachádza v zemi, v spodnej vode alebo vo vzduchu.

Kombinácia klimatizácie a tepelného čerpadla sa vyznačuje vysokou energetickou výkonnosťou (Coefficient Of Performance). Tzv. hodnota COP hovorí o tom, že keď napríklad COP je 4,1 (zvyčajne je to uvádzané v technických parametroch pri klimatizáciách),  tak z 1 kW dodanej elektrickej energie vyprodukuje klimatizácia 4,1 kW tepelnej energie.

Tepelné čerpadlo získava voľne prístupné teplo z vonkajšieho vzduchu a premieňa ho na teplo s vyšším potenciálom, ktoré je už možné využiť na vykurovanie. Vstupná (spotrebovaná) energia sa teda nevyrába, len sa presúva z jedného priestoru do druhého. Jedna kilowatthodina (kWh) elektriny, ktorá slúži na prevádzku tepelného čerpadla, vie nahradiť 2-3 kWh energie určenej na vykurovanie. Klimatizácie s tepelným čerpadlom tak spotrebujú päťkrát menej elektriny ako klasický elektrický ohrievač.

Výhodou sú nižšie prevádzkové náklady

Chladenie v klimatizáciách sme si už vysvetlili v článku Ako funguje klimatizácia. Na pripomenutie:proces klimatizácie je založený na princípe výmeny a odovzdávania energie z jedného miesta na druhé. Jednoducho povedané: keď miestnosť chladíme, odčerpávame z nej teplo. Toto je bežná technológia v klimatizačných zariadeniach.

Klimatizácie s tepelnými čerpadlami disponujú rovnakou technológiou, ale majú obrátený proces prenosu tepla. Zariadenie tak odoberá teplo z vonkajšieho prostredia a prenáša ho do vnútorného. A tým vyhrieva vzduch v miestnosti.

Prikurovať klimatizáciou môže na prvý pohľad vyzerať ako prepych, pretože investícia na začiatku je v priemere o 15 % vyššia oproti tradičným klimatizáciám bez tepelného čerpadla. Avšak náklady na prevádzku takéhoto zariadenia sú oproti bežným ohrievačom nižšie.

Je dôležité si uvedomiť, že klimatizácia je dlhodobá investícia. Preto sa príliš neznepokojujte cenou klimatizačnej jednotky. Zariadenie budete používať roky a práve prevádzkové náklady by mali zavážiť najviac.

Ak si kúpite lacnú klimatizáciu, prerobíte na jej prevádzke. Naopak, vďaka klimatizácii s tepelným čerpadlom na prevádzke ušetríte.

Tepelné čerpadlo v klimatizácii vám rýchlo vykúri domácnosť. Obľúbite si ho najmä v prechodných ročných obdobiach: na jar a jeseň. Vtedy sú teploty premenlivé a nemusíte tak zapínať radiátory. Stačí mať správne nastavenú klimatizáciu.

Vykurovanie klimatizáciou

Ešte raz si zopakujme výhody vykurovania klimatizáciou:

  • jedno zariadenie chladí aj vykuruje,
  • vhodne doplní hlavný vykurovací systém,
  • likviduje alergény vo vzduchu,
  • šetrí životné prostredie,
  • ušetríte na prevádzkových nákladoch,
  • tepelné čerpadlo využijete aj pri podlahovom kúrení,
  • systém pripravuje teplú pitnú vodu.

Článok sme upravili a doplnili o ďalšie výhody klimatizácie s tepelným čerpadlom (13. 12. 2016).

Ponuka tepelných čerpadiel

Skúšali ste už vykurovať klimatizáciou? Bol tento spôsob efektívny? Sme zvedaví na vaše skúsenosti. Diskutujte pod článkom.

3 Responses to Aktuálna téma – vykurovanie klimatizáciou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *