Vplyv zvlhčovačov na zdravie detí

12. December 2016 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: Zuzana
  

ilutrackaSo začiatkom školského roka alebo po návrate z prázdnin treba deťom venovať zvýšenú pozornosť nielen kvôli učeniu, ale aj návratu do kolektívu. Deti sú vystavené mnohým bacilom a tie citlivejšie ich zvyknú hneď s nástupom do školy chytiť. Prechladnutie, chrípka, ale aj alergie a astma prispievajú k upchatým dutinám a soplíkom.

Pripravte doma deťom ideálne prostredie na učenie a prispejte k ich zdraviu. Ako to dosiahnuť? Zaobstarajte im zvlhčovač vzduchu, ktorý sa postará o ideálnu relatívnu vlhkosť v miestnosti.

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu Lanaform Mixy do detskej izby

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu Lanaform Mixy do detskej izby

Na dobré učenie

Výskumy potvrdili, že ideálna teplota v miestnosti na učenie je okolo 21 °C. Ak je prostredie príliš teplé, schopnosť robiť určité aktivity sa zhoršuje. Prehriate dieťa sa ťažšie sústredí a ľahšie sa zasníva. Každým stupňom v miestnosti navyše sa zhorší schopnosť učiť sa až o 2 %. Relatívna vlhkosť v miestnosti by mala byť medzi 40 a 60 %. Ak je teplota vyššia ako 21 °C, relatívna vlhkosť by mala byť nižšia, aby si dieťa udržalo telesný komfort. Odmerajte relatívnu vlhkosť v detskej izbe a ak nedosahuje ani 40 %, zabezpečte si zvlhčovač.

Vlhkosť v detskej izbe majte vždy na očiach. Presné hodnoty vám povedia, či s ňou treba niečo robiť. Spoľahlivo ju odmeria digitálny vlhkomer Stadler Form Selina.

Objednať vlhkomer Selina

Ako vplýva zvlhčovač na zdravie detí?

Spríjemní dieťaťu nielen učenie, ale aj spánok. Upchatý nos a dutiny sa krásne uvoľnia a symptómy malého astmatika sa tiež zredukujú.

Vybrať si môžete z rôznych typov zvlhčovačov:

  • studených,
  • parných,
  • ultrazvukových,
  • diskových.

Špeciálne pre tých najmenších existujú rôzne tvary zvlhčovačov. Od vláčika až po Hello Kitty mačičku (našli sme u Lanaform).

Parný zvlhčovač vzduchu DeLonghi

Parný zvlhčovač vzduchu DeLonghi

Bábätká a zvlhčovače

Zvlhčovania sa nemusíte báť, ani keď máte bábätko. V tomto prípade odporúčame teplé parné zvlhčovače (Stadler Form, DeLonghi).

Novorodeniatka by mali dýchať čistý vzduch. Teplý zvlhčovač zmení vodu na paru, a tak zabíja baktérie. Navyše, uvoľňuje teplo, takže je to prídavný zdroj tepla v chladných mesiacoch. Parný zvlhčovač je vhodný pre bábätká s nádchou. Uvoľňuje im hlien a ľahšie sa im potom dýcha.

Nezabudnite vetrať

Aby ste deťom dopriali čo najlepšie prostredie na učenie, zabezpečte im čerstvý vzduch. Vetrať treba nárazovo a vo veľkom. Nenechávajte otvorenú „vetračku“ celý deň. Je to menej efektívne ako otvorenie okien dokorán aspoň na 15 minút denne. Ak máte doma drobcov s alergiou na peľ alebo so sezónnymi alergiami, vetrajte popoludní. Peľ nás totiž najviac ohrozuje medzi 5:00 a 10:00 ráno.

Pozor na suchý vzduch v zimných mesiacoch

Výraznú zmenu vlhkosti vzduchu každoročne prináša vykurovacia sezóna. Pravidelné kúrenie vysušuje vzduch. A jeho vlhkosť často klesne až pod 20 %! Preto je dôležité, aby ste vlhkosť v detskej izbe pozorne sledovali.

Extrémne suchý vzduch spôsobuje deťom vysychanie dýchacích ciest, očí aj pokožky. Spája sa s ním nepríjemné dráždenie v hrdle, kašeľ či svrbenie očí. V suchom vzduchu sa hromadí aj viac prachu a alergénov. A vedeli ste, že ohrozuje aj váš drevený nábytok?

Aj tu vám pomôže spomínané vetranie. V zime je vzduch vonku vlhkejší. Hlavne po snežení alebo daždi. Ak potrebujete zvýšiť vlhkosť v miestnosti, v prvom rade úplne vypnite radiátory. Keď prestanú sálať teplo, otvorte okná a poriadne vyvetrajte. Kontrolujte hodnoty na vlhkomere a prispôsobte im dobu vetrania.

Článok sme doplnili o informácie o vlhkosti vzduchu vo vykurovacej sezóne (12. 12. 2016).

Používate v detskej izbe zvlhčovač vzduchu? Aké s ním máte skúsenosti? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.

2 Responses to Vplyv zvlhčovačov na zdravie detí

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *