Zvlhčovať či odvlhčovať – to je otázka!

26. February 2014 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: maja
  

Zvlhčovať alebo odvlhčovať

Poradiť si s astmou a alergiami nie je jednoduché. Ľudia, trpiaci na jedno alebo druhé, potrebujú aspoň doma (ak vám to práca neumožňuje) dobre dýchať. Čím menej spúšťačov astmy v domácnosti, tým lepšie. Lenže ako si pomôcť? Pridať vzduchu na vlhkosti alebo ho naopak vysušiť? Nie je to len o vašom pocite, ale aj o diagnóze.

Myslíte si, že máte alergiu na prach? V skutočnosti to môže byť alergia na roztoče. Ak vám alebo vašim blízkym komplikuje život astma, pri vykurovaní sa zvykne ešte zhoršiť. Teplo totiž robí veľmi dobre roztočom, ktoré sa množia ako huby po daždi. Ďalším problémom zimného obdobia je vlhký vzduch, ktorý podporuje vznik plesní, hubovitých spórov i našich drobných spolubývajúcich – roztočov.

Astmatici odvlhčujte

Na relatívnu vlhkosť v byte si treba dávať pozor. Mala by sa pohybovať okolo 40 percent. Výborným pomocníkom v tejto oblasti je odvlhčovač vzduchu, ktorý ho vysuší a tým aj sťaží prežitie roztočom. Funguje tak, že vzduch ochladí a nadmernú vlhkosť kondenzuje do nádoby, ktorú treba vyprázdniť. Je veľmi dôležité pravidelne ho čistiť, aby nespôsobil viac škody ako úžitku. Pestovať si plesne v odvlhčovači určite nechceme.

Odvlhčovač možno nie je lacná záležitosť, ale je to zaručene dobrá investícia, ktorá môže zlepšiť zdravotný stav astmatika. Prístroje sa líšia podľa výkonu, ktorý je priamo závislý na objeme miestnosti. Odvlhčovač s dvojlitrovou zbernou nádobou vám postačí na izbu s objemom do 50 m³. Nastavíte si požadovanú dosiahnuteľnú vlhkosť a zvyšok už spraví nový pomocník. Vašou jedinou starosťou bude vyliať nazbieranú vodu. Odvlhčovače majú našťastie funkciu automatického vypnutia pri naplnení nádrže, takže susedov rozhodne nevytopíte. Niektoré odvlhčovače majú dokonca ionizátor, ktorý skvalitňuje vzduch (našli sme u Lanaform).

Existujú odvlhčovače s mimoriadne tichým chodom, ktoré môžete umiestniť aj do detskej izby. Mnohí z vás ocenia možnosť nastavenia automatického vypnutia či funkciu sušenia bielizne (našli sme u DeLonghi). Všetky tieto výhody sú ako stvorené pre náš každodenný uponáhľaný život.

Ak máte klimatizáciu, svoju prácu v boji s astmou odvedú aj vzduchové filtre či čističky vzduchu. Šikovne redukujú prach a zachytávajú dym, čo sú typické spúšťače kašľa.

Alergici zvlhčujte

Pri trápení s alergickou nádchou a suchom v ústach, vám uľaví vlhkejší vzduch. Navyše ak bývate v paneláku, iste viete, o čom je reč. Aj s vypnutými radiátormi sa cítite ako ryba na suchu. Keď relatívna vlhkosť klesne pod 40 %, sliznice dýchacích ciest začnú vysychať a vaša obranyschopnosť sa znižuje. Popraskané pery, pálenie očí, suchý kašeľ, zvýšená únava…to všetko spôsobuje suché ovzdušie.

Pustite sa do zvlhčovania a uvidíte, že sa vám razom zlepší stav. Veď už naši rodičia vešali na radiátory výparníky vody a dobre vedeli, čo robia. Doba síce pokročila a vy už možno vykurujete len rekuperáciou, ale zvlhčovač vzduchu má stále svoje uplatnenie.

Vybrať si môžete z parných, ultrazvukových a diskových zvlhčovačov. Para nám napadne azda ako prvá technológia zvlhčovania vzduchu. Treba si však dobre zistiť parametre nového zvlhčovača, aby sa vaša domácnosť nezmenila na prales. Parný zvlhčovač zohrieva vodu, ktorá sa odparuje do komory, kde sa zmiešava so vzduchom. Do miestnosti sa potom uvoľní para s primeranou teplotou (našli sme u Bionaire, DeLonghi, Stadler Form). Ultrazvukový zvlhčovač rozprašuje jemné čiastočky vody do priestoru. Typický je preň tichý chod a malá spotreba energie. Ak má ešte ionizačnú funkciu, máte vyhraté. Ionizátor čistí vzduch a ničí baktérie i vírusy. Ultrazvukové zvlhčovače majú azda najpútavejší dizajn. Macka, vláčik, Hello Kitty a ďalšie detské motívy si najmenší alergici ihneď zamilujú. No ani „veľkáči“ nepohrdnú štýlovými doplnkami (našli sme u Boneco, Bionaire, Stadler Form, Air-O-Swiss). Diskový zvlhčovač, ako už názov napovedá, má diskové filtre, cez ktoré sa preháňa vzduch (našli sme u Air-O-Swiss, Boneco, Stadler Form). Existujú ešte studené zvlhčovače, ale tie sa pre alergikov kvôli vyššej tvorbe baktérií neodporúčajú.

Viac o zvlhčovačoch sa dočítate v našom blogu Zvlhčovače vzduchu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *