Ako si správne vybrať zvlhčovač vzduchu?

20. April 2018 v kategórii Čističky a zvlhčovače    Autor: Michaela
  

 

Zvlhčovač vzduchu je veľmi nenápadný prístroj, ktorý u vás doma nezaberie veľa miesta, no zároveň vám dokáže citeľne pomôcť. Možno máte pocit, že vzduch v priestore, v ktorom sa pohybujete, je v úplnom poriadku. No baktérie a mikróby sú vo vzduchu prítomné neustále. Aj keď ich nevidíte.

Máte vo vlastných rukách, ako ich pôsobenie čo najviac eliminujete. Okrem baktérií je hrozbou aj príliš suchý vzduch, s ktorým vie zvlhčovač parádne zatočiť.

Radi by sme však upozornili, že ak ste silný alergik, je lepšou voľbou čistička vzduchu, pretože zvlhčený vzduch môže alergiu podporiť. Na toto si dajte pozor, aby ste si viac neuškodili, ako pomohli. Prípadne sa spýtajte svojho alergológa, ktorý najlepšie posúdi váš stav.

Na trhu je veľa zvlhčovačov od rôznych výrobcov. Aj keď sa vám môže zdať, že je úplne jedno, aký zvlhčovač si kúpite, nie je to tak. Aj výber zvlhčovača podlieha kritériám, ktorých podcenenie môže viesť k nespokojnosti s prístrojom.

Ako si správne vybrať zvlhčovač vzduchu?

Výkon zvlhčovača väčšinou určujeme podľa toho, koľko milimetrov/gramov vody uvoľní do vzduchu za hodinu. Aký výkon je ideálny? Závisí od veľkosti miestnosti, do ktorej si chcete zvlhčovač zaobstarať. Každý výrobca väčšinou uvádza odporúčanú výmeru miestnosti pre konkrétny prístroj. V tomto prípade platí jasné pravidlo: čím väčšia miestnosť, tým väčší výkon potrebujete.

Ďalším podstatným faktorom je nádržka na vodu. Najlepšie spravíte, keď si vyberiete čo najväčší objem, pretože by vás časté dolievanie vody mohlo po čase otravovať. Ak už máte ucelenú predstavu, aký výkon a objem by bol pre vás vhodný, ostáva vám zvoliť si typ zvlhčovača.

Poznáme 4 základné typy zvlhčovačov:

  • ultrazvyukový,
  • parný,
  • diskový,
  • studený.

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu

Ide o princíp ultrazvukových vĺn, ktoré rozbíjajú vodné kvapky na mikrokvapky, z ktorých vzniká para. Je skvelé, keď je v kombinácií s ionizačnými tyčinkami, ktoré ničia baktérie. Výhodou ultrazvukového zvlhčovača je, že má nízku spotrebu elektrickej energie. Na druhej strane, je trošku náročnejší na obsluhu, pretože si vyžaduje destilovanú alebo prefiltrovanú vodu, no najlepšie sú demineralizačné tyčinky, vďaka ktorým táto starosť odpadáva.

Parný zvlhčovač vzduchu

Tento typ zvlhčovača produkuje horúcu paru. Má v sebe zabudovanú vykurovaciu špirálu, ktorá vodu ohrieva. Tá je potom zmiešaná s chladným vzduchom, čím sa vytvorí para. Tento spôsob ohrevu vody prirodzene zabíja všetky baktérie, ktoré sa vo vode nachádzajú. Nevýhodou parného zvlhčovača je pomerne vysoká spotreba elektrickej energie a zvýšená opatrnosť pri malých deťoch, pretože môže dôjsť k obareniu parou.

Diskový zvlhčovač vzduchu

Prístroj obsahuje systém diskových filtrov. Tieto disky rotujú vo vode, čím ju poháňajú a následne pohlcujú suchý vzduch, ktorý je nasávaný ventilátorom. Do priestoru sa vracia zvlhčený vzduch bez zápachu a baktérií. Tento typ si vyžaduje minimálnu údržbu.

Studený zvlhčovač vzduchu

Tento typ zvlhčovača je najmenej obľúbený. K vyparovaniu vody dochádza prirodzenou cestou. Odparovanie trvá pomerne dlho a ani nedosahuje ideálnu výšku vlhkosti okolo 50 %. Para je vyháňaná cez vetráčik, ktorý je jediným miestom, ktoré odoberá elektrickú energiu. Najlepšie sa dá princíp tohto zvlhčovača vysvetliť na príklade s vyparovačmi s vodou, ktoré sa kedysi prichytávali na radiátory.

Ak ste si našli typ zvlhčovača, ktorý vám najviac vyhovuje, máte svoj výber na 80 % hotový. 🙂 Zvyšok je už o konkrétnej značke alebo doplnkových funkciách, ako napríklad časovač, ionizátor či LCD displej.

Ak si stále neviete poradiť, kontaktujte nás a radi vám pomôžeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *