S príchodom jesene a zimy vám na okná klope drobný hmyz. Prečo?

16. October 2018 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: Martin
  

 

Listy menia farbu, teploty klesajú a slnko zapadá o niečo skôr. Prichádzajú chladné noci. Cítite to aj vy? Zďaleka nie ste jediní.

Zimu chcete určite stráviť v suchu a teple. Rovnaké prostredie hľadá aj drobný hmyz. Kratšie dni a chladnejší vzduch mu dávajú znamenie, že je čas nájsť si ubytovanie na zimu. V domácnostiach, garážach či pivniciach.

Prečo sa hmyz sťahuje k vám domov?

Rôzne druhy hmyzu vymýšľajú spôsob, ako pohodlne prežiť zimu. Na váš dom alebo byt sa pozerajú ako na vysnívaný raj. Úžasný úkryt pred chladom, ktorému neodolajú.

Na jeseň sa hmyz hromadí na slnečnej strane vášho príbytku. Aktívne hľadá čo najteplejšie miesto. Viaceré druhy chrobákov sú známe práve vďaka tejto túžbe po slnečných lúčoch. A čo urobia, keď nájdu teplú a bezpečnú skrýšu? Vylúčia chemikálie, ktorými pozvú ďalších, aby sa pridali. Desivá predstava.

Hmyz si domov pozývate aj sami. Akýmikoľvek štrbinami a trhlinami, cez ktoré sa môže dostať dnu. Špeciálne okolo slabo zateplených okenných rámov. Hmyz potom prečká celú zimu vo vašej domácnosti a ani si to nemusíte všimnúť. Okrem slnečných dní, kedy sa hromadí na južnej a západnej strane domu.

hmyz na ovocí

Čaká vás šok, ale má riešenie

Náhly objav kôpky hmyzu v domácnosti vám vyrazí dych. Aj keď sa to ľahko hovorí, nemusíte robiť paniku. Jasné, nikto nechce žiť pod jednou strechou s chrobákmi a mravcami. Ale tento hmyz u vás hľadá úkryt na zimu. Chce ju prečkať a potom odísť. Nebude vás hrýzť či ničiť vaše zariadenie. Väčšinou sa ani veľmi nepohybuje a usadí sa na jednom mieste.

Čo robiť, aby ste sa ho ihneď zbavili? Nie je múdre hmyz pučiť. V ohrození môže vylučovať nepríjemný zápach alebo tekutiny, ktoré zafarbia vaše steny a nábytok. Chemické postreky tiež nie sú nutné.

Najrýchlejším riešením je dôkladne povysávať. Keď dokončíte prácu, vrecko z vysávača vyhoďte do kontajnera.

hmyz v domácnosti

Zabojujte o svoju domácnosť. Takto zabránite invázii hmyzu

  • Hmyz nepotrebuje veľké otvory a nepotrpí si na pozvanie. Drobnému hmyzu a pavúkom stačí štrbina vo veľkosti 1,5 mm. Poriadne skontrolujte všetky miesta, ktorými sa môžu dostať dnu. Utesnenie otvorov vám zaberie menej času a nervov ako vyháňanie hmyzu.
  • Skontrolujte tesnenie pri potrubiach, kábloch a drôtoch, ktoré vstupujú do základov a obvodov. Vodovodné batérie, plynomery či telefónne, televízne a internetové káble. Pri dverách a prahoch pomôže spodné tesnenie.
  • Špinavé prostredie je vrúcnou pozvánkou pre hmyz každého druhu. V neporiadku sa ukryje ľahšie. Napríklad v potravinách, ktoré po záruke skladujete v kuchyni a komore.
  • Pozor na prebytočnú vlhkosť v podkroví a na stenách. Hmyz potrebuje vodu ako každý iný tvor na svete. Udržujte správnu vlhkosť vzduchu v domácnosti a ak sa vám ani vo vykurovacej sezóne nedarí dosiahnuť zdravú hodnotu, znížte úroveň vlhkosti odvlhčovačom.
  • Hmyz láka akékoľvek osvetlenie v okolí domu. Pomôžu vám záclony alebo rolety, ktoré tlmia svetlo.
  • Hmyz sa môže zachytiť na oblečení a topánkach. Oblečenie prezrite ešte predtým, ako ho odložíte do skrine. Ak kúrite drevom, hmyz a pavúky lepšiu skrýšu nenájdu. Pozor na to, kde ho skladujete.

Máte skúsenosti s inváziou drobného hmyzu do domácnosti? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *