Vlastný chladiaci mrak nad vašimi hlavami a iné moderné riešenia klimatizácie v blízkej budúcnosti

7. May 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Martin
  

 

Klimatizácia nás v lete oslobodí od horúceho a vlhkého vzduchu. Chladenie miestností si prešlo dlhou cestou a výrobcovia stále pracujú na tom, aby bolo efektívnejšie a lacnejšie.

Nová generácia chladiacich technológií prináša revolučné myšlienky. Inovácie budete môcť využiť na regulovanie teploty. Ich cieľom je zlepšiť životné prostredie, ale aj každodenný život bežných ľudí.

A to, čo bolo ešte nedávno iba sci-fi, sa dnes čoraz viac podobá na realitu.

Vlastný chladiaci mrak

Ide o nový klimatizačný systém, ktorý vyhľadáva pohyb, aby ľuďom poskytol priamy prísun chladného vzduchu. Technológia funguje na báze ultrazvukových senzorov a zvukových vĺn, vďaka ktorým odhalí pohyb človeka.

Zariadenie dokonca určí, kde sa osoba nachádza. Jeho úlohou je zvýšiť efektivitu chladenia. Chladí iba tú časť miestnosti, v ktorej to ľudia potrebujú. Firmy by takto ušetrili energiu aj náklady. Spotrebovali by iba toľko energie, koľko ľuďom stačí na vytvorenie príjemného pracovného prostredia.

Výrobca vypočítal, že systém dokáže v niektorých prípadoch znížiť plytvanie energie až o 90 %.

Chladiaci mrak

Zdroj: www.digicult.it

Lokálne vyhrievanie

Inžinieri pracujú aj na opačnej technológii: na lokálnom vyhrievaní. Chcú vytvoriť niečo ako osobné slnko. Pracovníci, ktorí pracujú v zime vonku, tak získajú individuálny prísun tepla. A vzduch okolo nich ostane chladný.

Ľadový medveď

Tento systém chce vyťažiť z toho, že v noci je vzduch chladnejší aj v letných mesiacoch. Navyše, sadzby za odber elektrickej energie sú v noci nižšie. Technológia preto pracuje práve v nočných hodinách.

Zariadenie vytlačí teplý vzduch z budov a prevedie ho cez skrinku, ktorá obsahuje ľad. Tam sa vzduch ochladí a systém ho počas dňa vráti naspäť do budovy. Zvýši tak účinnosť chladenia a zníži prevádzkové náklady.

Táto technológia funguje efektívnejšie, keď sú teplotné rozdiely medzi dňom a nocou čo najvyššie. Pôvodne ju vyvinuli pre potreby priemyselných budov, ale pracujú aj na verzii pre domácnosti.

Ľadový medveď

Zdroj: www.energy-storage.news

Tepelná pumpa

Tepelná pumpa ozdravuje životné prostredie a znižuje náklady v domácnosti. Vyvinula ju spoločnosť Emerson Climate Technologies.

Táto ústredná klimatizácia využíva elektrinu na vyhrievanie celého domu jedným centrálnym systémom. Je to efektívnejšie ako používanie viacerých zariadení. Oproti tradičným spôsobom zvyšuje efektivitu kúrenia až o 20 %.

Ako tepelná pumpa chráni životné prostredie? Znižuje množstvo paliva, ktoré je potrebné na vznik elektrickej energie.

Ktorú z týchto technológií by ste privítali v každodennom živote? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *