Klimatizácia mení náš svet. Je vôbec potrebná?

26. February 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Martin
  

 

Klimatizáciu sme dlho považovali za luxus, ktorý patrí len do nových rodinných domov a manažérskych kancelárií.

To dávno neplatí. Napriek tomu sme ju v našich končinách nikdy nedocenili. Prednosť malo vždy kúrenie.

Aj dnes sa môžete stretnúť s názorom, že klimatizácia v domácnosti nie je potrebná. Jej odporcovia tvrdia, že taká dlhodobá investícia sa nevyplatí kvôli dvom až trom mesiacom, kedy je naozaj horúco.

Na trhu však bežne nájdete klimatizácie, ktoré aj vykurujú. Využijete ich počas celého roka: v lete chladia a v zime kúria. Samozrejme, pri týchto moderných zariadeniach sa môžete spoľahnúť na čo najvyššiu energetickú účinnosť.

klimatizácia

Zdravšie prostredie pre ľudský organizmus

Klimatizácia už nie je znakom vyššieho komfortu. Čoraz viac sa dostáva aj do obyčajných domácností. Zaváži aj faktor globálneho otepľovania. Zem sa zahrieva a aj na Slovensku stúpa priemerná ročná teplota vzduchu. Klíma sa postupne mení na nevyhnutnosť.

Zamysleli ste sa niekedy, prečo deti v lete nechodia do školy? Vyučovanie nie je prerušené kvôli tomu, aby sa mohli vyblázniť na kúpaliskách. Hlavný dôvod je, že pôvodne boli interiéry budov v letných mesiacoch príliš horúce.

Aj niektorí zamestnanci majú v tomto období šťastie na povinné prestávky, aby si oddýchli od horúčav. V zime nič také nefunguje.

Ľudský organizmus zvláda letné počasie v uzavretom priestore horšie ako zimné. Neprekáža nám len prehnaný pocit tepla a potenie, ale aj vlhkosť vzduchu, ktorá má ďaleko od optimálnych hodnôt.

Klimatizácia v lete umožňuje ľuďom tráviť viac času v chladnejšom priestore a menej v horúčavách. Pre naše telo je to zdravšie.

klimatizácia

Klimatizácia má miesto v každodennom živote

Vďaka klimatizácii sa zlepšili pracovné a životné podmienky v interiéroch. Moderné technológie majú vplyv aj na architektúru a dizajn.

Staré domy bez klímy naschvál stavali s vysokým stropom, pretože teplý vzduch stúpa nahor. Takto sa snažili udržať miestnosti chladnejšie. Okrem toho dbali na čo najviac tienidiel a dom budovali z tehál, aby dnu nepustili priveľa tepla.

Vynález klimatizácie sa postaral aj o vznik prvých letných kín, ktorých tradícia vydržala dodnes. S tým rozdielom, že dnes sú väčšinou pod holým nebom. Pôvodne sa filmy premietali v budove kina, do ktorej nainštalovali klimatizáciu, aby neprišli o návštevnosť v letných horúčavách.

Klimatizáciu už pomaly považujeme za samozrejmosť. Ťažko si bez nej predstavíme život vo verejných budovách, kaviarňach či dopravných prostriedkoch.

Spájame si s ňou pohodlie a čoraz častejšie si nachádza miesto aj v štandardných domácnostiach. Len málokto sa odváži tvrdiť, že ju nepotrebuje.

Používate doma klimatizáciu? Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *