Inžinieri a dizajnéri klimatizácie sa inšpirujú aj prírodou

12. March 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Martin
  

 

Aj kvôli globálnemu otepľovaniu ľudia používajú klimatizáciu čoraz viac, čím celosvetovo zvyšujú spotrebu elektrickej energie. Dizajnéri a inžinieri sa snažia riešiť túto situáciu rôzne. Niektorí sa inšpirujú kreativitou prírody.

Príroda je extrémne bohatý zdroj inšpirácie a poznania. Prečo by sa to nedalo využiť vo vzduchotechnike? Výrobcovia kopírujú spôsoby, akými rastliny a zvieratá reagujú na problémy v prírode. To môže priniesť viaceré benefity: od šetrenia životného prostredia po energetickú účinnosť.

Dizajnéri vnášajú nové myšlienky do tradičnej výroby, aby odstránili environmentálne a energetické chyby z minulosti. V prírode totiž odpad nevzniká samovoľne: všetky zvyšky sa dajú využiť na niečo iné. Procesy v prírode sú založené na vode, nie na chemických látkach.

Prírodný dizajn slúži na inšpiráciu hlavne v oblasti klimatizácií.

Ventilácia podľa termitov

Termity v Afrike vytvorili zrejme najznámejší spôsob otepľovania a chladenia v prírode. Vedci zistili, že veľké násypy termitov sú vnútri oveľa chladnejšie oproti vonkajšej teplote vzduchu. Aj keď je vonku okolo 50 °C na priamom slnku, vnútri týchto násypov je do 30 °C.

Prečo je to tak? Vo vnútri násypu rastie huba, ktorá je hlavným zdrojom potravy termitov. A najlepšie sa jej darí pri teplote 30° C. Tento hmyz si buduje chytrý systém vzduchových vakov, ktoré podporujú prúdenie vzduchu a prirodzené vetranie.

Tak ako termity efektívne ochladzujú svoj násyp, tak chcú výrobcovia klimatizácií ochladzovať celé budovy. Preto sa snažia čo najpresnejšie pochopiť ich systém.

násyp termitov

V Zimbabwe už vyrástlo obchodné a business centrum, ktoré je podobne chladené vonkajším vzduchom. Budova sa ochladzuje aj vyhrieva prirodzene. Tento systém využíva len 10 % energie oproti tradičným klimatizáciám, no je rovnako spoľahlivý.

Protiprúdová výmena tepla podľa vtákov

Kačky a tučniaky, ktoré žijú v náročných klimatických podmienkach, sa vedia výborne prispôsobiť vonkajšiemu prostrediu.

Ako funguje protiprúdová výmena tepla v ich organizmoch? Krv, ktorá je bližšie k telesnému jadru, sa otepľuje. Krv, ktorá je v končatinách, sa ochladzuje. Časti tela, ktoré sa priamo dotýkajú snehu a ľadu, sú chladnejšie a tieto zvieratá tak celkovo strácajú menej telesného tepla.

Toto je jedna z ciest, ako zvýšiť efektivitu vykurovacích a chladiacich systémov.

tučniaky

Aj iné druhy vtákov majú vo svojich telách zabudovanú prirodzenú klimatizáciu. Vlastným chladiacim systémom vynikajú vrabce. V ich nosových dutinách sú drobné štruktúry, ktoré chladia vzduch počas dýchania a vytvárajú vlhkosť v suchom podnebí.

Efektívne ventilátory podľa tornád a vírov

Spoločnosť PAX Scientific vyvíja ventilátory, ktoré vychádzajú z prúdenia vzduchu v tvare špirály. Takýto tvar je typický pre prírodné fenomény ako tornáda alebo víry.

tornádo

Podľa spoločnosti je tento systém chladenia efektívnejší, preto ho ponúka v rôznych ventilátoroch: domácich, komerčných, priemyselných aj počítačových. Výhodou týchto zariadení je, že využívajú menej energie a sú tichšie.

Absorpcia vlhkosti podľa kliešťov

Kliešte vylučujú niečo ako roztok kvapalnej soli, aby absorbovali vodu zo vzduchu. Na podobnom princípe funguje systém, ktorý vyťahuje vlhkosť zo vzduchu v budove. Podobne ako klasický odvlhčovač či tradičná klimatizácia.

Inšpirujete sa v niečom prírodou? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *