Klimatizácia nie je nepriateľ. Dodržte tieto pravidlá a vyhnite sa zdravotným problémom

15. June 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Michaela
  

Máte klimatizáciu a nie ste doma stále chorí? Suseda z druhého hovorila, že kvôli klíme v kancelárii stále smrká a kýcha. Ja by som si takú vec domov v živote nedala.

Sú vám tieto slová povedomé? Veľa ľudí si klimatizáciu automaticky spája so zdravotnými ťažkosťami.

Je to ako tvrdiť, že z čokolády sa na 100 % priberá. Áno, ale hlavne vtedy, keď sa čokoládou napchávate denne a vo veľkých množstvách. Tak isto je to aj s klimatizáciou. Škodí vám, len keď ju neviete používať a nedodržiavate jednoduché pravidlá. Zlaté pravidlá používania klimatizácie = spokojný život.

Pozrite sa, ako predchádzať kýchaniu, kašľaniu, slzeniu, vírusovým infekciám, zápalom, ofúknutiam či nádche.

1. Správne umiestnenie

Najdôležitejšie je umiestnenie klimatizácie a jej výkon. Klímu namontujte na také miesto, aby voľne fúkala do priestoru a nie priamo na osobu, ktorá sa nachádza v danej miestnosti. Ak bude klíma fúkať priamo na vás, bude vám neustále zima a po čase vám začne liezť na nervy.

2. Vhodný výkon

Pri výkone si dajte pozor na poddimenzovanie prístroja. Ak si zvolíte príliš slabý výkon do priestrannej miestnosti, klíma ju dobre nevychladí. Navyše, riskujete ofúknutie.

Ako je to možné? Maximálny výkon poddimenzovanej klimatizácie spôsobuje vyššie prúdenie vzduchu. Aj keď sa vám zdá, že miestnosť nie je vychladená, prievan z klímy vás môže neskôr nemilo prekvapiť.

3. Primeraná teplota

Ďalším dôležitým faktorom je správne nastavenie teploty. Veľa ľudí ma tendenciu klímu “vypeckovať” naplno. A to je chyba.

Je to istá cesta k teplotnému šoku. Váš organizmus si prirodzene zvykne na nízku teplotu v miestnosti. Keď z poriadne vychladenej miestnosti prejdete do letnej horúčavy, vaše telo  sa s tým nevie tak rýchlo vyrovnať.

Preto dodržujte teplotný rozdiel medzi interiérom a exteriérom maximálne do 10 stupňov. Neviete ovplyvniť teplotný rozdiel? Skôr ako prejdete z klimatizovaného priestoru do letnej páľavy, strávte aspoň nejaký čas v neklimatizovanej miestnosti. Stabilizuje to vašu termoreguláciu.

4. Pravidelná údržba

Možno tomu neveríte, ale klimatizácia vášmu zdravotnému stavu pomáha. Moderné prístroje dokážu vzduch upraviť pomocou ionizácie a vedia ho vyčistiť od vírusov, plesní či baktérií. Vedia upraviť aj vlhkosť vzduchu.

Preto dbajte na údržbu a servis. Keď zanedbáte údržbu, ťažko môžete očakávať, že vám klíma bude dobre slúžiť. Na filtroch sa začnú množiť baktérie, alergény a iné mikroorganizmy. Dostávajú sa späť do ovzdušia, a práve to spôsobuje zdravotné ťažkosti.

5. Prirodzené vetranie

Dodržiavate všetky tieto pravidlá? Nezabudnite na posledné dôležité. “Neklímujte” nepretržite 24 hodín denne. Odporúčame striedať prirodzené vetranie a chladenie pomocou prístroja. Obnova čerstvého vzduchu je pre organizmus prospešná a predídete tak kolovaniu filtrovaného vzduchu.

Ešte stále si myslíte, že klíma je zlo? Každý prístroj je dobrý sluha a zlý pán. Stačí sa len naučiť ako na to. Dodržiavajte tieto pravidlá a uvidíte, že klíma je skvelý pomocník. Pomôže vám cítiť sa pohodlne aj pri vysokých teplotách. A bez následkov. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *