8 častých mýtov o klimatizáciách

18. June 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Martin
  

 

Letné horúčavy k nám zavítajú už čoskoro. Práve v tomto období veľa ľudí na poslednú chvíľu zvažuje, že si zaobstará klimatizáciu. Druhá skupina už klímu má a rozmýšľa nad tým, ako si počas tohto leta zníži prevádzkové náklady na chladenie.

Pri klimatizácii nepotrebujete podrobné vedomosti, aby ste ju vedeli ovládať. Aj bez nich pochopíte, ako pracuje a správne ju nastavíte. Na všetko ostatné môžete využiť odborníkov.

Zídu sa vám však aspoň základné vedomosti. Vďaka nim odhalíte mýty o fungovaní klimatizácie, ktoré vás môžu zbytočne mýliť. A prispieť k tomu, že zariadenie používate neefektívne.

Prečítajte si o najčastejších mýtoch, ktorým ľudia veria v súvislosti s klimatizáciami. Možno prídete na to, že je čas nahradiť starú klímu novou. Alebo si konečne zavolať odborníkov na servis.

klimatizácia

1. Keď odchádzate z domu, musíte vypnúť klímu

Nie. Efektívnejšie je znížiť teplotu na termostate. Inak po návrate domov musíte odznova chladiť vyhriatu domácnosť, čo odoberá viac elektrickej energie.

2. Ochladený vzduch je čerstvý vzduch zvonku

Ľudia si často myslia, že klimatizácia nasáva vzduch z vonkajšieho prostredia, čistí ho a púšťa do miestnosti. Vzduch, ktorý vychádza z klimatizácie, je naozaj čistejší vďaka filtrom. Ale nie je to čerstvý vzduch zvonku. Je to vzduch, ktorý prúdi vnútri miestnosti a klimatizácia ho ochladzuje.

Klimatizácia Samsung Wind-Free

3. Klimatizácia je len prístroj na chladenie vzduchu

Jasné. Chladenie je hlavný dôvod, prečo potrebujeme klimatizáciu. Ale okrem stáleho prúdenia chladného vzduchu sa postará aj o zníženie vlhkosti. Prispeje tým ku pohodlnej atmosfére vo vašej domácnosti. Niektoré klimatizácie dokážu aj vykurovať.

4. Keď nie ste doma, namiesto klímy zapnite stropný ventilátor

Ventilátory vám síce doprajú pocit chladnejšieho vzduchu, ale v skutočnosti ho vôbec neochladia. Je to len o vašom pocite zo sviežejšieho vzduchu. Cítite sa chladnejšie kvôli efektu vetra a pohybu vzduchu proti pokožke.

To však nevyrieši teplo, ktoré je už v miestnosti. Zapnúť stropný ventilátor v prázdnej izbe je plytvanie energiou. Nespôsobí výraznú zmenu teploty, len rozprúdi vzduch. Teplota vášho tela klesne, teplota vzduchu nie. Preto zbytočné nenechávajte zapnutý ventilátor, keď nie ste doma.

klimatizácia

5. Nezáleží na tom, kam umiestníte klímu

Správna poloha klímy je kľúčová a môže výrazne ovplyvniť jej výkon. Vyhnite sa priamym slnečným lúčom, ale aj teplu zo slnečného žiarenia, ktoré vniká do miestnosti. Na klímu by nemali pôsobiť ani lampy, televízor či iné spotrebiče, ktoré produkujú veľa tepla. Uvažujte nad severnou a východnou stranou, na ktorých nesvieti priame slnko.

6. Aby ste rýchlejšie vychladili domácnosť, čo najviac znížte teplotu na termostate

Klíma pracuje konštantným tempom a vypne sa, keď vzduch dosiahne požadovanú teplotu. Nastavenie teploty výrazne pod úroveň, ktorú chcete docieliť, vám nepomôže. Nevplýva na rýchlosť chladenia. Čím nižšiu teplotu nastavíte, tým dlhšie bude zariadenie pracovať. A tým viac energie zbytočne odoberie.

Vykurovanie klimatizáciou

7. Čím väčšia klimatizácia, tým rýchlejšie a účinnejšie chladenie

Jeden z najrozšírenejších mýtov. A zároveň jeden z najabsurdnejších. Hľadať správnu veľkosť klimatizácie je ako hľadať správnu veľkosť topánok. Nechcete väčšie ani menšie. Chcete také, ktoré vám presne sadnú.

Ak je výkon klímy prisilný na veľkosť miestnosti, príliš rýchlo ju ochladí a prepne sa do úsporného režimu. A potom zase do štandardného režimu. Toto časté prepínanie znamená viac odobratej energie. Navyše, spôsobuje aj vlhkejší vzduch.

8. Rutinná údržba je drahá a zbytočná. Nepotrebujete ju, kým sa neobjavia problémy

Klíma je spoľahlivé zariadenie, ktoré si zvyčajne nevyžaduje veľa pozornosti. Ale to neznamená, že jej netreba venovať žiadnu. Aj keď funguje, ako má, môžu ju trápiť početné problémy. Čo sa stane, keď ich podceníte?

Časom sa premenia na väčšie ťažkosti. A tie so sebou prinesú vyššie poplatky za náročné opravy a údržbu. Neviditeľné problémy ako nízka hladina chladiva, špinavé filtre či porucha elektroinštalácie môžu spôsobiť vážnejšie starosti a ovplyvniť správnu funkciu chladenia.

Ak sa tomu chcete vyhnúť, nezabudnite na každoročnú údržbu. Z dlhodobého hľadiska vám ušetrí peniaze.

Servis klimatizácie

Vyvrátili sme nejaký mýtus, ktorému ste doteraz verili? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *