Prečo staršie klimatizácie niekedy štrajkujú?

21. September 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Martin
  

 

Klimatizácia je už skôr nutnosť ako luxus. Vytvára príjemné prostredie v extrémnych horúčavách a zlepšuje kvalitu domáceho vzduchu. Pri dlhoročnom používaní však môže naraziť na svoje limity.

Klimatizácia je dlhodobá investícia. Preto investujte do známej a kvalitnej značky s dlhšou životnosťou. Lacná klíma bude po pár rokoch menej funkčná a menej efektívna. Nebude dostatočne chladiť alebo jej to potrvá pridlho.

Hlavná sezóna klimatizácií je už pomaly za nami. Teda, ak nemáte takú, ktorá aj vykuruje. Uistite sa, že sa o tú svoju príkladne staráte a nerobíte jednu z častých chýb pri jej používaní. Vyhýbate sa týmto chybám a klíma aj tak nefunguje na 100 %? Asi je už jednoducho stará.

Toto sú bežné signály, že by ste ju mali vymeniť za novú:

klimatizácia

Pomalší výkon

Prvý signál, ktorým klíma naznačuje, že už nevládze. Ochladiť miestnosť jej trvá dlhšie ako kedysi. Ako pri všetkých mechanických systémoch, aj tu si postupné opotrebovanie vyberá svoju daň. A to aj pri pravidelnej údržbe. Jednoducho tomu nezabránite. Preto začnite šetriť, keď si všimnete prvé podobné príznaky.

Nízka účinnosť

Staršie klimatizácie môžu mať poškodené komponenty. Poškodenie cievky, kompresora či ventilátora priamo vplýva na výkon a účinnosť klímy. Zariadenie pracuje dlhšie a využíva viac energie.

Aj keby tieto komponenty neboli poškodené, klimatizácie staršie ako 15 rokov už nebudú pracovať tak efektívne ako nové zariadenia. Navyše, pokrok v technológii výrazne zvýšil účinnosť novších modelov.

Klimatizácia s chladivom R32

Vysoké účty za energiu

Účty súvisia s nižšou efektivitou chladenia. Všimli ste si, že vaše letné účty za elektrinu rastú každý rok? Na vine môže byť práve klíma. Staré zariadenie musí pracovať dlhšie, aby ochladilo domácnosť. Z toho pramenia vyššie poplatky.

Nadmerný hluk a prach

V potrubí klimatizácie sa môžu nachádzať netesnosti. Prach sa tak dostane do vzduchu a nezbavíte sa ho ani pri dôkladnom upratovaní. Prach zároveň ohrozuje účinnosť chladenia a zvyšuje prevádzkové náklady. Nadmerný hluk zas môže signalizovať problémy s vnútornou cievkou zariadenia.

špinavý filter v klimatizácii

Časté dopĺňanie chladiva

Ak často dopĺňate chladivo, niekde v klimatizácii máte dieru, ktorou uniká. Výmena chladiva a oprava miesta úniku môže byť nákladná. Hlavne vtedy, keď používate staršie chladivo, ktoré sa kvôli ochrane životného prostredia postupne vyraďuje a chcete ho nahradiť novším, ekologickejším. A čo je ešte horšie? Únik chladiva znamená, že kompresor už dlho nevydrží.

Časté opravy

Keď sa klimatizácia blíži ku koncu svojej životnosti, čoraz častejšie ju trápia poruchy. Ak to takto funguje aj u vás a náklady na opravu sa zvyšujú, radšej vymeňte celú jednotku. Vo finále ušetríte. Nová klíma bude pracovať efektívnejšie.

Máme za sebou tisícky servisov a montáží, preto odporúčame zvoliť kvalitu za vyššiu cenu. Kvalitnejšia značka vydrží pri správnej údržbe aj dlhšie ako 10 rokov. Naopak, lacná klíma z vás postupne vytiahne viac peňazí.

používanie klimatizácie

Bojuje vaša klimatizácia s podobnými príznakmi? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *