Životná dilema. Kúpime radšej čističku alebo zvlhčovač?

28. March 2018 v kategórii Čističky a zvlhčovače    Zdravý vzduch    Autor: Michaela
  

 

Príliš dramatický nadpis? Možno. Avšak chybný krok pri výbere vyústi do vašej nespokojnosti a zbytočne vyhodených peňazí. A to predsa nechcete. Niekedy sú dôležité aj malé rozhodnutia.

Minule sme si vysvetlili základný rozdiel medzi čističkou vzduchu a zvlhčovačom. Jeden prístroj čistí vzduch od škodlivín, druhý ho kvalitne zvlhčí. Čo je pre vás najvhodnejšie?

Ak to extrémne zjednodušíme, napíšeme vám, aby ste si kúpili  kombinovaný prístroj. Síce si za takúto vecičku priplatíte, ale nemusíte si robiť starosti s výberom funkcií. Dnes je na trhu veľké množstvo kvalitných čističiek vzduchu, ktoré majú v sebe zabudovaný aj zvlhčovač. Môžete si zvoliť obe funkcie samostatne, prípadne viete vzduch čistiť a zvlhčovať súčasne.

             

Ak máte záujem len o jednu alternatívu, vysvetlíme vám, ktorá možnosť je pre vás to pravé orechové.

Čo tieto dva prístroje spája a v čom kopú za jeden tím? Oba zlepšujú kvalitu vzduchu v miestnosti. Ak neviete určiť, či je vzduch viac vysušený, alebo znečistený, odporúčame vám najprv odmerať vlhkosť vzduchu v miestnosti. Ideálna hodnota je okolo 50 %.

Ak ste prišli ste na to, že vlhkosť  je nižšia ako 40 %, zvlhčovač vzduchu by sa mal stať vaším verným partnerom do života. Suchý vzduch vie pekelne rozdráždiť sliznicu, vedie k dusivému kašľu, dráždi oči a v neposlednom rade aj pokožku, ktorú vysušuje.

Alergici a astmatici nám isto dajú za pravdu, že suchý vzduch je hotová katastrofa. Skúste sa zamyslieť nad tým, ako sa vám v noci spí. Ak máte problémy so spánkom, môže to súvisieť so suchým vzduchom v spálni.

Upozorňujeme však na základný rozdiel, a tým je, že zvlhčovač vzduch zvlhčí, no nepohlcuje baktérie, vírusy alebo prach. Ak chcete ľahšie dýchať, je pre vás zvlhčovač tá správna voľba. Ak potrebujete hygienicky čistý vzduch, čítajte ďalej.

V prípade,  že potrebujete zo vzduchu odstrániť prach, alergény, roztoče, plesne, či baktérie, tak je lepšie zaobstarať si čističku vzduchu. Čistička vzduch prefiltruje, čím zachytáva všetky škodliviny, ktoré v ňom lietajú. Vzduch síce nezvlhčí, pretože nepúšťa paru, no odfiltruje až 99 % nečistôt.

Čistička vzduchu je ideálnou voľbou, ak vás neustále prenasledujú zdravotné ťažkosti. Kontaktu s alergénmi sa nevyhnete, no vďaka čističke dokážete zmierniť ich následky.

         

Čistička vzduchu a zvlhčovač zlepšia život všetkým astmatikom či alergikom. Stále neviete, čo je pre vás vhodnejšie? Siahnite po kombinovanom prístroji, ktorý sme spomenuli na začiatku nášho blogu. Takýto prístroj je dlhodobou investíciou do vášho zdravia a dobre poslúži vám aj vašim deťom.

Ak patríte k šťastlivcom, ktorých žiadne zdravotné komplikácie netrápia, myslite na prevenciu. Čistička aj zvlhčovač vás ochránia pred možnými budúcimi ťažkosťami. Nechceme strašiť, ale človek nikdy nevie.

Ak ste sa už priradili do jednej zo skupín “čističkárov” alebo “zvlhčovačov”, nenechajte si ujsť články, ktoré venujeme kritériám pri výbere zariadenia a na čo presne sa pri kúpe zamerať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *