Čo hovorí klimatizácia na fajčiarov?

3. September 2018 v kategórii Klimatizácie    Autor: Martin
  

 

Fajčenie škodí vám aj vášmu okoliu. Nepriaznivo vplýva na kvalitu vzduchu v domácnosti. Ale to vedia všetci.

Cieľom tohto článku nie je súdiť alebo odrádzať od zlozvyku. Na čo chceme poukázať?

  • ako fajčenie kazí domáci vzduch
  • aký má dosah na funkčnosť a chladiaci účinok klimatizácie
  • ako obmedziť negatívne vplyvy, aby ste doma dýchali zdravší vzduch

Cigaretový dym obsahuje škodlivé látky: oxid uhoľnatý, amoniak, arzén, benzén či kyanovodík. V cigaretách sa bežne nachádza 250 chemikálií. Je známe, že aspoň 70 z nich spôsobuje rakovinu. Tieto látky môžu pretrvať nielen v pľúcach, ale aj v interiéri.

Fajčenie v domácnosti sa nekončí zahasením cigarety. Dym ostáva vo vzduchu. Toxické látky spôsobujú aj bolesti hlavy či podráždenie očí.

fajčenie vnútri

Chemikálie ostávajú vo vzduchu

Ak fajčíte, nerobte to v interiéri. To je základný predpoklad, aby ste domáci vzduch čo najviac ochránili pred negatívnym vplyvom fajčenia. Nie je také ťažké dodržať to. Aj keď v zime môže byť nepríjemné vyjsť na studený vzduch. Ale s tým sa už musia fajčiari popasovať.

Keď fajčíte na balkóne, nenechajte otvorené okná a balkónové dvere. Možno dym nebudete až tak cítiť, ale dnu sa určite dostane. A ostane tam.

Dym z cigariet ostáva na vašej pokožke, oblečení a vlasoch. To dobre poznajú aj nefajčiari. Stačí navštíviť zafajčený bar.

Čo však možno nefajčiari nevedia? Nie sú chránení tak, ako si myslia. Čiastočky prachu, ktoré lietajú vonku, pohlcujú všetky možné škodlivé látky z okolia. Aj tie z cigaretového dymu a popola. Tento prach sa potom ľahko usadí na stenách, nábytku či ventilátore.

Stačí otvoriť okná a aj nefajčiarom hrozí, že budú mať chemikálie z cigariet všade okolo seba. V rodinných domoch to až tak nepocítite. Ale ak bývate v byte a susedia fajčia vo všetkých oknách vedľa aj pod vami, nie je to nič príjemné.

fajčenie na okne

Častej výmene filtra v klimatizácii sa nevyhnete

Bežné vzduchové filtre v klimatizáciách nedokážu zachytiť také malé čiastočky. Veľká časť škodlivín prejde filtrom a usadí sa vo vzduchu. Odtiaľ sa dostane do pľúc, kobercov, na steny a nábytok.

Vzduchový filter vymeňte aspoň raz za 3 mesiace. Ak vo vašej domácnosti alebo u susedov niekto fajčí, skúste si zaobstarať špeciálne filtre. Dokážu odfiltrovať aj malé častice. Sú ideálne pre astmatikov a pacientov s chorými hornými dýchacími cestami.

Kvalita vnútorného vzduchu vplýva na to, ako často treba meniť filter. Keď sa naplní nečistotami, škodlivé látky sa ľahšie dostanú späť do ochladeného vzduchu. Preto ho musíte meniť častejšie.

špinavý filter v klimatizácii

Zanesený filter spôsobuje rôzne problémy s klimatizačnou jednotkou. Klíma tak chladí zbytočne dlho. Ak fajčíte doma, skontrolujte filter aspoň raz mesačne. Podľa potreby ho vyčistite alebo vymeňte.

Chemikálie sa môžu usadiť aj na vnútorných komponentoch klimatizačnej jednotky. Komponenty sa rýchlejšie opotrebujú a účinnosť chladenia klesne. A ešte niečo. Kvôli usadeninám vo vnútri klímy sa môže stať, že zariadenie bude vypúšťať smradľavý vzduch. Podobný tomu z cigariet.

Dýchajte čistejší domáci vzduch

Ako zmierniť účinky cigaretového dymu na domáci vzduch? Tu je niekoľko overených možností:

Čistička vzduchu. Na trhu nájdete aj také, ktoré majú zabudovanú vyspelejšiu technológiu a likvidujú malé nežiaduce častice. Tieto prístroje patria k najefektívnejším spôsobom čistenia vzduchu.

Upratovanie. Pravidelne upratujte, utierajte prach a vysávajte. Zbavíte sa prachu, ktorý sa usádza všade a obsahuje aj škodliviny z cigariet. Upratovanie zmierni zápach a dlhodobé následky cigaretového dymu aj iných toxínov.

Vetranie. Ak napriek všetkým výstrahám fajčíte dnu, robte to pri otvorených oknách. Vetrajte pravidelne, aj keď ste nefajčiarska domácnosť. Ideálne nie vtedy, keď na okne práve fajčí sused pod vami. A ešte jedno dôležité upozornenie: keď vetráte, vypnite klimatizáciu.

Izbové rastliny. Pestujte doma rastliny, ktoré čistia vzduch. Prírodnou cestou si zaistíte zdravšie domáce prostredie. Niektoré rastliny sú známe tým, že pohlcujú škodlivé látky z ovzdušia.

svokrin jazyk

Ako chránite domáci vzduch pred cigaretovým dymom? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *