Vyskúšajte tieto triky a nepoťte sa v kuchyni počas leta

30. July 2018 v kategórii Zdravý vzduch    Autor: Martin
  

 

Keď vonkajšie teploty atakujú rekordy, tešíte sa, že sa schladíte aspoň doma. Ale nie vždy to ide.

Problém, ktorého sa naoko nedá zbaviť, nastáva v kuchyni. Aj v letných horúčavách musíte jesť. To znamená tráviť čas varením.

Varenie v horúčave je naozaj náročné. Potíte sa pri ňom. Zvyšujete domácu teplotu a vlhkosť. Premeníte kuchyňu na priestor plný pary.

Preto prinášame tipy, ako kuchyňu neprehriať. A nemyslíme tým, že sa máte stravovať v reštaurácii.

Nezapínajte rúru

Ľahko sa to povie, ťažšie dodrží. Ale ak chcete udržať horúci vzduch mimo kuchyne, mali by ste variť v hrncoch a na panvici. A skúsiť recepty, pri ktorých stačí mierny oheň.

Jedzte bez varenia

Ide to dokonca aj bez hrncov a panvíc. Internet je plný receptov, ktoré pripravíte bez varenia. Zasýtia vás aj studené jedlá. Alebo môžete nakúpiť hotové jedlá a zohriať ich v mikrovlnke. Zaobídete sa aj bez rúry a sporáku.

jedlo v mikrovlnke

Varte v skorších častiach dňa

Kiežby ste mali toľko času, poviete si. Ale ak si to viete zariadiť, nie je nič lepšie ako variť hneď ráno a vyhnúť sa najteplejšiemu úseku dňa. Jedlo si potom môžete na obed zohriať v mikrovlnke. Tá nevytvorí toľko tepla ako varenie.

Alternatívou je variť v neskorých večerných hodinách, keď vonkajšie teploty klesnú.

Ingrediencie si pripravte pred varením

Pripravte si všetky prísady ešte pred varením, aby ste zbytočne nepredĺžili pôsobenie tepla. Vopred si potraviny umyte, očistite a nakrájajte. Čím menšie kúsky nakrájate, tým kratšia bude doba varenia.

Grilujte vonku

Máte na to priestor a možnosti? Letná príprava jedla na čerstvom vzduchu je ideál. Nemusíte sa báť o zvýšené teplo a vlhký vzduch v domácnosti. Môžete pripraviť grilované mäso, ryby či zeleninu. Skrátka jedlá, ktoré si doma počas ostatných ročných období nedoprajete.

záhradné grilovanie

Vyčistite chladničku a mrazničku

V horúčavách by ste najradšej strčili hlavu do mrazničky. Urobte to! Nie doslova, ale nájdite si zámienku, aby ste nechali otvorenú chladničku. Dobrou zámienkou je upratovanie.

Spravte poriadok v chladničke a mrazničke. Ale pozor, nepreháňajte to. Určite nechcete, aby chladnička odoberala viac energie na chladenie pri otvorených dvierkach. A ani roztopená zmrzlina v mrazničke nepoteší.

Použite ventilátor

Či už ten, ktorý máte nad sporákom, alebo ten, ktorý máte v rúre. Alebo stolný ventilátor. Pomôžu rozprúdiť vzduch a odviesť teplo preč z kuchyne.

stolný ventilátor

Stiahnite žalúzie

Milujete slnečné lúče, ktoré dopadajú do vašej kuchyne, kým si vychutnávate rannú kávu?

Lepšie urobíte, keď sa presuniete na balkón. Zamedzte slnku priamy prístup do kuchyne, lebo ju veľmi ľahko vyhreje. Tiež je nesprávne, keď slnko svieti rovno na chladničku a mrazničku. Jednoducho zatiahnite žalúzie.

Viete udržať príjemnú teplotu v kuchyni aj v lete? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *